Debatt: Vi måste våga fråga om medlemskap
En tydlig kontrast mellan S och SSU, som jag brukar tänka på när jag deltar under möten och kampanjer med moderpartiet, är attityden kring värvning. Trots tydliga instruktioner i kampanjmanualer och handfasta råd från partistyrelsen så verkar värvning nästan vara lite tabu. På detta område har många trötta kampanjarbetare mycket att lära av oss i SSU.
Under valrörelsen 2014 deltog jag vid ett otal dörrknackningar i min hemstad Härnösand. Jag var alltid yngst i min grupp av valfunktionärer. Innan vi började hade alla fått en genomgång om hur en dörrknackare bäst agerar i olika situationer (innefattande en rad tips om värvning).
Men trots det kan jag inte minnas en enda gång som en av mina äldre partikamrater ställde frågan om medlemskap. Trots att nästan varannan person vi talade med sa att hen skulle rösta på oss. Trots att Västernorrland är ett av de länen med flest S-väljare. Trots att mina partikamrater var riktigt erfarna valarbetare.
[blockquote author=”” pull=”normal”]”Utan värvning kommer folkrörelsen Socialdemokraterna att dö.”[/blockquote]
I SSU är värvningen en av de mest centrala och grundläggande aktiviteterna. Det är så vi gör vår organisation större och därmed utökar vår möjlighet att påverka samhället. Bland många aktiva medlemmar i S verkar det som att flera inte riktigt förstår varför värvning är nödvändigt. Där finns inte samma omfamnande och vänliga syn på värvning vilket är ett stort problem. Utan värvning kommer folkrörelsen Socialdemokraterna att dö. Vi måste ständigt öka och bli fler.
En av de viktigaste uppgifterna för S som organisation är att vinna val. Hur vinner vi då val? Genom att bedriva en effektiv valrörelse. Vad är det allra viktigaste i en effektiv valrörelse? Många engagerade medlemmar. Medlemsvärvning är således en förutsättning för att vinna val.
Därför måste varje ordförande, varje distriktsstyrelseledamot, ja, varje aktiv sosse i hela Sverige hylla värvning. S måste få en kultur där medlemsvärvning är något självklart bra och en av de högst prioriterade aktiviteterna. För ju fler medlemmar S har desto bättre blir vår politik.
Det är ju som bekant medlemmarna som bestämmer vilken politik vi driver. Därför är det otroligt viktigt att vi har medlemmar från alla delar av samhället. Människor med olika bakgrund, religion, klass, inkomst, kön, ålder, sexualitet, hudfärg och funktionsvariation ska förenas i vårt parti. På det sättet kommer vår politik att influeras av fler erfarenheter och således gynna ännu fler.
Att vara socialdemokrat är en stolthet. Det innebär att du för vidare de idéer och värderingar som har byggt välfärdsstaten Sverige och vår solidariska gemenskap. Vi får inte bara vara socialdemokrater under partiaktiviteter.
Vi måste vara socialdemokrater varje gång politik diskuteras. Vi måste våga värva.
Sebastian Rasmusson, ordförande SSU Härnösand