Reformläge – då rasar alliansen

Vårbudgeten 2017 markerar ett nytt läge i ekonomin, enligt finansminister Magdalena Andersson. Samtidigt höjer alliansen tonläget när nu reformutrymmet inför valåret växer.

När svensk ekonomi går som tåget får oppositionen leta andra angreppspunkter. Vårbudgetdebatten handlar därför mer om eventuella skattehöjningar i höstbudgeten och om framtida integrationsutmaningar än om de skarpa vårändringsförslagen.

Nytt är att allianspartierna nu talar om ”majoriteten” som om det finns ett blåbrunt block i riksdagen. Inte bara Moderaterna och Kristdemokraterna, som har gjort klart att de vill ha en alliansbudget med stöd av Sverigedemokraterna, utan nu även Centerpartiet som tidigare har markerat hårt mot SD.

– Det finns en tydlig riksdagsmajoritet som är emot ett antal av regeringens föreslagna skattehöjningar, säger Emil Källström (C).

Nu har regeringen även tidigare lagt fram flera skattehöjningar, exempelvis nedtrappningen av jobbskatteavdragen för inkomster över över 50 000 kronor i månaden, slopandet av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och långsammare uppräkning av skiktgränsen. Förändringar som alliansen i efterhand har anslutit sig till.

– Tänk hur kritiska M var mot avtrappningen av jobbskatteavdraget eller mot att vi skrivit upp alla skiktgränser. Men i efterhand har de tyckt att det är jättebra, säger Magdalena Andersson.

Det handlar om skattehöjningar på runt 40 miljarder som Moderaterna accepterat, alltså långt större än de 6 miljarder (gränsen för statlig inkomstskatt, flygskatt och skatten i fåmansbolag) som alliansen nu menar hotar tillväxt och jobb. Men valårsbudgeten närmar sig och tonläge höjs därför nu till hot om utbrytningar ur budgeten och misstroende.

[blockquote author=”Magdalena Andersson” pull=”pullleft”]”Det har varit väldigt rörigt i oppositionen.”[/blockquote]

– Det har varit väldigt rörigt i oppositionen. Vi får väl se om de pratar ihop sig och så får vi ta ställning till det, säger Magdalena Andersson.

2014 var ungdomsarbetslösheten den stora jobbfrågan. Nu är den på den lägsta nivån på 13 år och avförd från dagordningen.

I stället blir integrationen om nyanlända valfrågan – i debatten lägre ingångslöner och enkla jobb eller satsningar på utbildning och matchning.

– Vi har inte låga löner i Sverige. Vi har stabil tillväxt i stället, säger Magdalena Andersson.
Hon bjuder in alliansen att förhandla i stället för att kritisera.

Ett orosmoln som även Ulf Kristersson (M) varnar för är det oroliga omvärldsläget. Magdalena Andersson ställer därför frågan:

– I detta läge krävs ansvarstagande, men det kommer också att krävas samarbete. Jag skulle vilja fråga Ulf Kristersson varför han tycker att Sverigedemokraterna i det här läget är ett bra parti att samarbeta med.

Skattehöjningar M har accepterat:
  • Långsammare uppräkning av skiktgränsen 2016: 2,7 mdr
  • Slopad nedsatt arbetsgivaravgift för unga: 18 mdr
  • Utfasning av jobbskateavdrag över 50 000 kr/mån: 3 mdr
  • Sänkt subvention i ROT-avdrag: 6 mdr
  • Bensinskatt: 4 mdr
  • Investeringssparkonton: 2 mdr
  • Slopad avdragsrätt för efterställda lån: 1,5 mdr
  • Begränsad avdragsrätt för representation: 0,8 mdr
  • Kemikalieskatt: 2 mdr

Totalt ca 40 mdr

 

Spara

Spara