Krönika: Skillnad på åsiktskorridor och åsiktskorridor?
Som politisk redaktör på Göteborgs-Posten, en av Sveriges största dagstidningar med en halv miljon läsare, klagar Alice Teodorescu över åsiktsförtryck. Samtidigt har det stått henne fritt att framföra i stort sett vilka åsikter som helst under nästan två år.
Teodorescu stöder barnboksförfattaren Katerina Janousch som de senaste dagarna försökt slå i människor att hon är utsatt för åsiktsförtryck. Det som egentligen har hänt är att Janouch blev kritiserad av Dagens Nyheter-journalisten Hynek Pallas efter att hon i tjeckisk TV bland annat påstått att jihadister strövar fritt på gatorna i Sverige.
[blockquote author=”” pull=”left”]Det är ingen mänsklig rättighet, och inte ett hot mot yttrandefriheten, att få sina böcker utgivna.[/blockquote]
Efter kritiken mot intervjun har Janousch dessutom fått uttala sig i Aftonbladet, Expressen, DN och Nyheter 24. För att inte tala om allt hon skrivit på Twitter.
Enligt Alice Teodorescu är det inte Janouch som har gjort fel utan alla dem som kritiserar henne: ”Munkavlegardet”, som Teodorescu kallar dem. ”Vad är yttrandefriheten värd om alla lär sig att tycka likadant av rädsla för vad som annars kan hända?” undrar hon.
Problemet är förstås att Teodorescu förespråkar ett lika stort åsiktsförtryck, eller ännu större, än det hon kritiserar. Det är ingen mänsklig rättighet, och inte ett hot mot yttrandefriheten, att få sina böcker utgivna. Inte ens att få en insändare refuserad är ett hot mot yttrandefriheten. Det händer massor av människor varje dag.
DNs kulturchef Björn Wiman skriver att medierna riktar den ”aggressiva energin […] mot de påstått ”politiskt korrekta” i stället för mot lögnaktiga och förgrovade uttryck för rasism och populism.” Det är precis det som har hänt under den senaste veckan.
Och det ironiska är att den person som har fått utstå de värsta påhoppen varken är Katerina Janouch eller Alice Teodorescu, utan Hynek Pallas. Han har tvingats lämna Twitter på grund av en högerextrem hot- och hatstorm. Det är däremot ett hot mot yttrandefriheten.
Johan Flanke