50-åring behöver bli helt jämställd

Om vi fortsätter i nuvarande takt kommer det att ta flera decennier innan vi når en helt jämställd fördelning av föräldraledigheten.

Låt oss använda 50-årsjubileet av föräldraförsäkringen som en påminnelse om att vi inte kan vara nöjda med att vila på gamla framgångar.
Genom att individualisera föräldraförsäkringen – där varje förälder tilldelas en icke-överförbar del – kan vi säkerställa att båda föräldrar tar ett lika stort ansvar för barnomsorgen.

Den svenska föräldraförsäkringen har i ett halvt sekel varit en grundsten i vårt jämställdhetsarbete. Tillsammans med en välutbyggd välfärd och barnomsorg har den möjliggjort för både män och kvinnor att kombinera karriär med familjeliv.

Trots dessa framsteg ser vi fortfarande att ojämställdheten ökar när heterosexuella par skaffar barn. Det så kallade ”mammatappet” innebär att kvinnor förlorar inkomst, pension och karriärmöjligheter. Detta drabbar inte bara enskilda kvinnor, utan hela samhällsekonomin.

Vi kan inte blunda för verkligheten: kvinnor tar ut en större andel av föräldraledigheten. År 1974, när föräldraförsäkringen infördes, tog mammor ut 99,5 procent av föräldrapenningdagarna. År 2022 hade mammornas andel minskat till cirka 70 procent.

Trots denna positiva utveckling går förändringen långsamt. Om vi fortsätter i nuvarande takt kommer det att ta flera decennier innan vi når en helt jämställd fördelning av föräldraledigheten.

Kvinnor tar även ut mer obetald ledighet under barnets första två år – i genomsnitt 4,2 månader. De utför dessutom en större andel av det obetalda hemarbetet och arbetar oftare deltid efter att barnet är fött. Enligt Medlingsinstitutet är löneskillnaden mellan män och kvinnor cirka 10 procent, och denna utveckling har i princip stannat av.

Detta är oacceptabelt i ett modernt samhälle. Vi behöver reformer som bryter denna utveckling. En individualiserad föräldraförsäkring är vägen framåt. Att föräldraförsäkringen kan överlåtas mellan föräldrarna bidrar till den ojämställdhet vi ser.

Genom att individualisera föräldraförsäkringen – där varje förälder tilldelas en icke-överförbar del – kan vi säkerställa att båda föräldrar tar ett lika stort ansvar för barnomsorgen. Detta skulle inte bara gynna jämställdheten mellan könen, utan också stärka båda föräldrarnas relation till barnet. Dessutom skulle en sådan reform främja en snabbare återgång till arbetslivet för båda föräldrarna, vilket är nödvändigt för att minska lönegapet.

Våra familjer ser också annorlunda ut i dag än för 50 år sedan. Alla familjekonstellationer – även de som består av två mammor, två pappor eller ensamstående föräldrar – måste kunna anpassa sin föräldraledighet utifrån sin unika situation. En moderniserad, individualiserad föräldraförsäkring är nyckeln för att göra detta möjligt.

S-kvinnor anser att det är hög tid att vårt parti och alla politiska ledare, oavsett färg, prioriterar frågan om en individualiserad föräldraförsäkring. 

Vi kräver handling nu – för en verklig jämställdhetsreform. S-kvinnor anser att det är hög tid att vårt parti och alla politiska ledare, oavsett färg, prioriterar frågan om en individualiserad föräldraförsäkring. En sådan reform är inte bara önskvärd – den är nödvändig. Det är en reform som kan hjälpa oss att stänga lönegapet, förbättra kvinnors ekonomiska trygghet och skapa en mer rättvis arbetsmarknad där kvinnor och män har samma förutsättningar.

Låt oss använda 50-årsjubileet av föräldraförsäkringen som en påminnelse om att vi inte kan vara nöjda med att vila på gamla framgångar.

Vi ska inte vara ett folk som nöjer oss. Vi behöver reformer som möjliggör jämställd ekonomi därför att det ger både frihet, jämställdhet och rättvisa. Kvinnor ska inte behöva stå tillbaka vare sig ekonomiskt eller karriärmässigt på grund av sitt kön. Ingen kvinna ska heller behöva välja mellan att skaffa barn eller skaffa en karriär på grund av ekonomi.

Det är därför dags att ta nästa stora steg för jämställdheten. Individualisera föräldraförsäkringen och visa att Sverige fortsatt är ett land som går i täten för jämställdhet och rättvisa för alla familjer.

Tara Twana
ordförande S-kvinnors Stockholm stad
Julia Ekedahl
ordförande S-kvinnor Stockholms län
Elisabeth Antfolk
ordförande Alina kvinnoklubb
Tora Mårtensson
ordförande Avantgarde kvinnoklubb
Mirja Räihä
ordförande LO-kvinnoklubb
Maja Lundqvist
ordförande Unga S-kvinnor Rebella
Eva Fagerhem
ordförande Hägersten kvinnoklubb
Nimo Salah
ordförande Järva kvinnoklubb
Sonja Gardefjord
ordförande Vasastan-Östermalm kvinnoklubb
Maria Palme Castelius
ordförande Södra kvinnoklubb
Malin Hammarström
ordförande Älvsjö Herrängen kvinnoklubb
Shuta Bari
ordförande Hässelby kvinnoklubb
Stara Khorami
ordförande Skärholmen kvinnoklubb
Lisa Carlsson
ordförande Vällingby kvinnoklubb
Gerd Sjöberg Granlund
ordförande Bromma kvinnoklubb