Mer pengar till dem med lägst pension

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, berättade i onsdags på en pressträff om förslaget för förbättrade pensioner. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

30 000 i Norrbotten, 145 000 i Skåne, 38 000 i Dalarna och 170 000 i Västra Götaland. Så många och många många fler pensionärer överallt i Sverige får höjd pension med nytt S-förslag.

Regeringen föreslår nu en trygghetspension inom ramen för sjukersättningen. Syftet med förslaget är att möjliggöra en ökad ekonomisk trygghet för personer som slitit ut sig under arbetslivet och inte kan arbeta längre, och som i dag ofta tar ut ålderspensionen i förtid med livsvarigt lägre pension som resultat.

– Trygga pensioner är en grundbult i det svenska välfärdssamhället. Nu tar vi ett viktigt steg för ökad trygghet för dem som slitit ut sig i arbetslivet och inte orkar till pensionen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Dagens regelverk för rätten till sjukersättning tar inte hänsyn till ålder. Det gör att en 64-åring bedöms på samma sätt som en 34-åring. Många personer som får avslag på sin ansökan om sjukersättning tar i stället tar ut sin ålderspension i förtid, vilket leder till en lägre pension totalt sett.

Regeringens reform ger i stället en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Totalt får en miljon pensionärer förstärkt ekonomi med i genomsnitt mer än 750 kronor per månad.

Nästa hälften av alla pensionärer kommer att få ta del av det föreslagna garantitillägget. Större delen av den gruppen, tre av fyra, är kvinnor. Det gör att garantitillägget också minskar pensionsgapet mellan män och kvinnor. Den genomsnittliga disponibla inkomsten för alla kvinnor som är pensionärer kommer att öka med 500 kronor per månad. 64 procent av alla dem får mer pengar i plånboken.

– Det här är bra politik på riktigt. Frågan avgörs i riksdagen i juni och än har inte Moderaterna och Sverigedemokraterna tagit ställning. Vårt budskap är dock tydligt. Sveriges pensionärer förtjänar respekt. Vi måste höja pensionerna nu, kommenterar Tobias Baudin, partisekreterare (S).

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 september 2022.