”Vi behöver höja beredskapen för det okända”

Det har gått ett år sedan rapporterna om ett nytt virus började spridas från kinesiska Wuhan. Resten är historia – som fortfarande skrivs. Hur har det varit att vara statsminister detta år? Och vad väntar framöver? Aktuellt i Politiken fick en pratstund med Stefan Löfven om året som gått, framtiden och varför han skippar korv med bröd i jul. 

Amanda Schulin: Hej! Hur mår du i dag?

Stefan Löfven:  Hej! Personligen mår jag bra tack. Tyvärr är det alltför många som inte gör det, och det tänker jag på i princip hela tiden.

 

Pandemin har kastat om hela den politiska spelplanen i år. Hur tror du att vi kommer minnas år 2020 om tio år?

– Som ett år av enorm prövning, då vi fick en ny insikt i att vi när som helst kan ställas inför en kris som ställer allting på ända. Men också året då ett vaccin togs fram rekordsnabbt, mycket tack vare EU-samarbetet. Vi har också påmints om att vi behöver höja beredskapen för det okända.

 

Coronakommissionen kom nyligen med en första delrapport, som konstaterar att Sverige har misslyckats med att skydda de äldre. Vad anser du om det?

– Äldreomsorgen var inte tillräckligt väl förberedd att hantera viruset, därför bad vi specifikt coronakommissionen att uttala sig om hur samhället kan rusta den bättre. Vi vill att en ny äldreomsorgslag tydligare ska uttala vilket lagligt krav som ska finnas på äldreomsorgen. Personalen gör ett fantastiskt arbete, men kompetensutveckling är nödvändigt. Sedan i våras har 160 000 anställda i äldreomsorgen genomgått en utbildning i basala hygienkrav. Vi har även lanserat äldreomsorgslyftet, och vi skjuter till fyra miljarder för att generellt höja nivån i äldreomsorgen.

 

Hade du önskat att den svenska grundlagen tillät totala nedstängningar av samhället, så kallade ”lockdowns”, som många andra länder har haft?

– Just grundlagen tror jag att vi ska vara försiktiga med. Men det är uppenbart att regeringen behöver bättre verktyg och därför tar vi nu fram en ny pandemilag. Men vi ska komma ihåg att vissa länder som haft ”lockdowns” har högre dödstal än vi. Det korrelerar inte alltid.

 

Under pandemin har de globala utsläppen av växthusgaser minskat med sju procent. Vi behöver fortsätta att minska utsläppen i samma takt, i stället blir det sannolikt tvärtom när pandemin dämpas. Vad tänker du om det?

– Jag tror att vi har ett momentum nu. Vi har sett några riktiga genombrott vad gäller industrin, till exempel LKABs stora omställning i och med Hybrit-projektet som ska bana väg för ståltillverkning utan kol. Vi är övertygade om att det går att utveckla Sverige och samtidigt ha nollutsläpp år 2045, och därefter negativa utsläpp. Transportsektorn måste fortsätta sin omställning, bilarna ska drivas med el eller biogas.

 

Vad kommer att dominera det politiska året 2021?

– Pandemin försvinner inte för att vi byter år. Vi behöver förbereda oss på en lång period av onormala förhållanden. Men att vi kan börja vaccinera snart tänder ett ljus, även om det inte är över på en månad. Vi kommer fortsätta att ha sikte på återstarten av svensk ekonomi, nästa års budget ger minst 75 000 nya arbetstillfällen. Fokus måste vara på att människor som blivit av med jobbet ska tillbaka in i arbete. Och att stärka välfärden.

 

Får du något julledigt i år?

– Jag ska försöka koppla av lite även om det aldrig helt går att koppla bort det här uppdraget. Det blir en annorlunda jul, kanske kan julen år 2021 bli lite mer som vanligt.

 

Blir det någon kokt med bröd på julbordet?

– Nja, kanske inte varmkorv under julen. Men jag ser fram emot lite sill, skinka och det vanliga. Det vill jag ha.

 

Det var nog allt jag hade tänkt hinna med. Då får jag säga tack, helt enkelt.

– Tack själv. Vilken fin julgran du har förresten.

 

 Tack. Den är klädd av en treåring.

– Haha. Där ser man.

 

God jul då.

– God jul på dig med.

 

Det här är en förkortad version av Aktuellt i Politikens intervju med statsminister Stefan Löfven. För att läsa intervjun i sin helhet, teckna en prenumeration här.