”Genom ungdomarna når vi framtiden”
Albanien är ett land på Balkanhalvön som har varit på sin resa mot demokrati
i ungefär 30 år. Socialdemokratiska partidistriktet i Västmanland ville vara med på tåget. Olle Thorell, riksdagsledamot (S) och Shpetim Pirraku, chef för ABF Aros, berättar om projektet som har höga ambitioner för en demokratisk framtid som sträcker sig bortom Albaniens gränser.
Landet har genomgått en dramatisk förändring på kort tid. Det är bara 35 år sedan Hoxha var landets envåldshärskare. I dag står Albanien inför ett potentiellt EU-medlemskap, vilket är en stor möjlighet att bidra till en positiv utveckling, menar Olle Thorell. Denna nybyggaranda var fröet till vad som skulle komma att bli ett fruktbart samarbete mellan Socialdemokraterna i Västmanland och systerpartiet i Albanien.
Engagemanget fanns där. Likaså tanken om vad projektet skulle handla om. Med stöd av Olof Palmes Internationella Center åkte Olle Thorell och Shpetim Pirraku till Albanien för att skapa relationer med landets socialdemokratiska parti, fackföreningsrörelse och civilsamhälle.
Både Pirraku och Thorell insåg ganska snart att de behövde tänka om. Partiet hade kommit långt. SSUs motsvarighet i Albanien hade 64 000 medlemmar. Systerpartiet hade en utarbetad engagemangstrappa vid valrörelser.
Stärka demokratin genom akademi för unga socialdemokrater
Däremot upptäckte de att det albanska samhället präglas av korrupta strukturer och starka hierarkier, vilket sätter käppar i hjulen för att kunna arbeta enligt demokratiska principer. Ett arbete som inte görs i en handvändning. Efter dialog landade projektet i stället i att stärka partiets demokrati, ideologi och grundläggande värderingar. Så föddes akademin för framtidens ledare för unga socialdemokrater.
– Genom ungdomarna når vi framtiden, konstaterar Pirraku.
Med denna ambition är projektet långsiktigt. Tanken är att det ska bära frukt om
tio år. Och att det ska få ringar på vattnet. Deltagarna i akademin har varit på besök i Sverige och träffat både statsministern och olika delar av arbetarrörelsen. Samarbetet mellan dessa olika grenar var otänkbart för de albanska Socialdemokraterna. Insikterna från hur den svenska arbetarrörelsen organiserar sig öppnade nya vägar på hemmaplan. I dag sitter partiet och facket vid samma bord i Albanien.
– Internationell solidaritet är inte en paroll utan en praktik, säger Thorell när han pratar om projektets betydelse.
Han menar att det är en skyldighet som socialdemokrat att visa stöd och hjälpa andra som precis har börjat på sin demokratiska resa. Det ger även möjlighet till självkritik och granskning.
– Det har varit viktigt att tänka att vi inte
vet bäst, berättar Thorell om utbytet mellan länderna.
Folkbildningen ska utvecklas
Ambitionerna för framtiden är stora. Målbilden är att projektet ska spilla över
på länder i närområdet och bidra till en demokratisk utveckling, där den på vissa håll backar. Ett område som ska utvecklas är folkbildningen.
Både Thorell och Pirraku talar entusiastiskt om att starta en ABF-filial i Albanien. Folkbildningen är demokratins självförsvar och skapar ett alternativ till det auktoritära sättet att bedriva ledarskapsutbildningar.
Victoria Frisk Garcia/ Olof Palmes Internationella Center [email protected]