Malin Hanson: Vänstern får inte lämna walkover i frågor om gott och ont

”För att ha en chans att komma till rätta med de problem som hotar vår värld (ojämlikheten, ohållbarheten) måste vi se och erkänna att olika intressen även i dag står i konflikt med varandra.” Så skrev jag i en artikel i S-studenters tidning Libertas för snart tio år sedan. På somliga punkter har jag förändrats sedan dess, men här är jag beredd att hålla med mig själv!

I texten, en analys av den belgiska statsvetaren Chantal Mouffe, diskuterar jag riskerna med att låta nyliberalismen definiera vad som är ”gott” och vad som är ”ont”. Tänk om jag vetat då vilken debatt som stod för dörren.

Jag talar förstås om turerna i migrationsdebatten och hur de kom att prägla det politiska samtalet under flera år. Har vi ens kommit vidare? Jag vet inte, men jag kan längta efter en debatt om jobben, välfärden och samhällsekonomin som belyser de ideologiska skillnaderna mellan partierna. Gärna stora ord och laddade känsloyttringar, men inte på bekostnad av en tydlighet i vad som faktiskt står på spel och vem som tjänar på vad.

En sansad diskussion om invandringen är bra och behövs. Ta arbetskraftsinvandringen som exempel. Här krävs en skarpare reglering än vad dagens system ger vid handen. Det är hög tid att stoppa oseriösa företag som utnyttjar utländsk arbetskraft och få större ordning på arbetsmarknaden. LOs utredare Tove Nandorf bloggade nyligen om att inte mindre än fyra av tio arbetstillstånd som Migrationsverket beviljade i fjol märkligt nog gäller yrken där Sverige inte alls har brist på arbetssökande, där jobben mycket väl i stället kunde utföras av arbetssökande i Sverige.

Med rätt politik kan den växande ojämlikheten motas i grind. Få instrument är så effektiva för jämlikhet och integration som en lyckad arbetsmarknadspolitik. Där hör varken slavkontrakt, otrygga anställningar eller låga löner hemma. Bakom den nyliberala välviljans kulisser döljer sig en iskall girighet. En jämlik framtid skapas inte när blåfrusna stackare cyklar hem mat till rika, eller när unga tjejer utnyttjas på nagelsalonger. Vi kan bättre än så.

Om tio år vill jag läsa den här texten och kunna skriva hur Sverige lyckats behålla en          arbetsmarknadspolitik där vi konkurrerar med schysta villkor och kompetens. Om tio år hoppas jag att vänstern inte lämnat walkover till högern i frågor om gott och ont. Men redan om några veckor skriver jag på den här platsen igen. Vi ses!

Malin Hanson är facklig debattör

 

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.