Socialdemokratiska veteranen Enn Kokk har gått bort

Enn Kokk och Birgitta Dahl på Socialdemokraternas valvaka 2018. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Enn Kokk, legendarisk socialdemokratisk politiker, journalist och författare, har i dag efter en längre tids sjukdom gått bort i sitt hem i Uppsala i en ålder av 82 år.

Enn Kokk föddes i Juminda, en liten by vid finska viken i Estland, där hans pappa var fiskare och småbrukare. I februari 1944 flydde hela familjen över Finska viken i pappans lilla fiskebåt. Väl i Sverige senare samma år lärde sig Enn Kokk svenska språket snabbt. Trots att han året därpå, 1945, var åtta år fick han ändå inte börja i skolan. ”Pojken måste ju lära sig svenska först”, skriver Enn Kokk på sin blogg att den tidens skolmyndigheter resonerade. Men redan under hans första skolår kunde han flyttas upp i tvåan och fick på höstterminen samma år, 1947, börja i trean. Då var han bäst i klassen i ”modersmålet”, svenska, och fick också a i både skrivning och språklära.

Enn Kokk var sedan under sin studietid i Uppsala ordförande i den socialdemokratiska föreningen Laboremus och även redaktör för dess tidning Libertas.

Anne-Marie Lindgren, även hon S-partimedarbetare och mångårig medarbetare i AiP, berättar om hur hon lärde känna Enn Kokk och Birgitta Dahl redan under studenttiden.

– Enn och Birgitta är lite äldre än jag så de tillhörde väl generationen före i Laboremus. De var etablerade medan jag var alldeles ny. De var sådana som man tittade på med stora beundrande ögon.

Redan då var Enn Kokk intresserad av både nya och gamla arbetarsånger. Han har sedan gett ut bland annat ”Joe Hills sånger: The complete Joe Hill song book” (1969) tillsammans med Jacob Branting och Rune Lindström, ”Upp till kamp! sånger om arbete, frihet och fred” (1970) samt ”Sånger om solidaritet och frihet” (1972).

– Han introducerade mycket av de moderna vänstersångerna. Jag minns hans programkvällar i Uppsala där han presenterade olika kampsånger. Ett intresse han behöll genom hela livet, berättar Anne-Marie Lindgren.

1968 anställdes han hos Socialdemokraterna på Sveavägen 68 i Stockholm. Han var bland annat biträdande partisekreterare och i nästan 30 år huvudsekreterare i Socialdemokraternas programkommission.

 

Anne-Marie Lindgren.

– Här på 68:an är han mycket känd för alla de där små kluriga lapparna. Han var en framstående sammanträdessabotör. Han gjorde små kommentarer med lite ordlekar. Det kunde komma en liten lapp när någon talade som ledde till fniss, berättar Anne-Marie Lindgren.

Enn Kokk var också chefredaktör för Aktuellt i Politiken och gjorde delvis om tidningen till mer av en familjetidning och mindre av en renodlat politisk tidning.

– Det var han som plockade in figuren Essbjörn och även en del litterärt material i tidningen, säger Anne-Marie Lindgren.

Kulturintresset var stort hos Enn Kokk och sista gången som Anne-Marie Lindgren träffade honom och hans hustru Birgitta Dahl tillsammans hade paret varit på Operan i Stockholm.

– Ingvar Carlsson har sagt att Enn var en av de få som inte perverterats av partipolitiken. Ingvar litade fullständigt på hans integritet. Det är typiskt Enn att han höll sig lite utanför partikansliet och maktkamperna, säger Anne-Marie Lindgren.

Hon berättar om när hon och Enn Kokk arbetade tillsammans och hon själv var biträdande sekreterare. Han skulle vara huvudsekreterare när det handlade om huruvida Sverige skulle gå med i EMU. Något som slutade med att Anne-Marie Lindgren tog över.

– Det fanns ett partikongressbeslut där partiet sa ja till EMU. Enn tyckte att om partiet tagit ställning för de det då måste det stå i partiprogrammet. Själv var han emot och tyckte då inte längre att han kunde vara huvudsekreterare. Då blev jag raskt huvudsekreterare i stället, säger Anne-Marie Lindgren och fortsätter:

– Jag var egentligen också emot, men tyckte inte det var så avgörande som Enn tyckte. Sedan kom det i slutänden inte ens med i programmet. Men jag tycker det är imponerande. För honom var det en så viktig fråga. För honom var det inte försvarbart. Jag respekterar honom väldigt mycket för det.

 

Men jag tycker det är imponerande. För honom var det en så viktig fråga. För honom var det inte försvarbart. Jag respekterar honom väldigt mycket för det.

Tone Tingsgård, tidigare S-riksdagsledamot från Uppsala län, har även hon känt Enn Kokk länge.

Tone Tingsgård.

– Han var alltid en person som det var roligt att träffa. Han hade alltid något att säga om saker. Han var politiskt vetgirig och radikal. Alltid en pålitlig kamrat.

Även Tone Tingsgård berättar om Enn Kokks stora musikintresse och kunskap.

– Jag skulle förmoda att han har en av de finaste och bästa samlingarna av politiska visor som finns.

Tone Tingsgård har inte bara känt Enn Kokk länge, hon har också under lång tid bott granne med honom och Birgitta Dahl i Uppsala.

– Något som var alldeles uppenbart när man träffade honom och Birgitta tillsammans var att han tyckte så himla mycket om Birgitta och det var så fint att se.