Turistföretag kritiserar moderat budgetspinn

Turistföretag är kritiska till att Moderaterna nedvärderar deras bransch för vinna politiska poänger.

– Jag vet inte varför Ulf Kristersson uttrycker sig på det sättet. Man tror väl att man vinner röster, men det är ju helt emot moderat politik, säger Per Jiborn  Naturturismföretagens tidigare generalsekreterare.

Den första budgeten efter januariavtalet är lagd och partierna kämpar med sina respektive spinn för att sätta sin bild av motståndarnas haveri.

Moderaternas talepunkt är att regeringen tar från Polisen för att miljonsatsa på bäversafari.

Elisabeth Svantesson (M) berättade i riksdagsdebatten om ett par som satt skräckslagna i sitt hus medan någon slog in deras dörr utan att polisen kunde inte komma.

– Varför skär man på Polisen och istället satsar på bäversafari?

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S)  är det ingen nedskärning, utan ett nollsummespel. Polisen ska slippa transportera brottslingar. Det ska Kriminalvården göra varför medlen byter myndighet.

– Polisen ska jaga bovar, inte transportera fångar.

Den budgetpost som bäversafariutspelet avser är sänkt moms på naturguider från 25 procent till de 6 procent som gäller för andra turismtjänster. Sänkningen genomfördes 2018, slopades i M-KD-budgeten, men återställs alltså nu för 170 miljoner kronor. Inträde till djurpark i storstad ska inte ha lägre moms än guidade turer på landsbygden.

Men finns det ett minus i en tabell så går det för oppositionen att spinna på, och ställa bävrar mot brottsoffer.

Oavsett vad man tycker om spinnet så har Moderaterna intagit en ny politisk ståndpunkt. Argumentet att sänkt skatt på tjänster ger fler jobb och i praktiken är självfinansierande gäller tjänster som rutavdrag. Men det gäller alltså inte besöksnäringen.

Moderaterna brukar dessutom gå i taket när rutavdraget kallas för pigavdrag: Ett moraliserande och nedvärderande av en hel bransch, heter det. Men att kalla naturturism för bäversafari är etablerad retorik ända upp i partiledningen i både M och KD.

Foto: Niklas Kämpargård

Per Jiborn, organisationen Naturturismföretagens tidigare generalsekreterare, är inte imponerad av Moderaternas ”raljerande”.

– Jag vet inte varför Ulf Kristersson uttrycker sig på det sättet. Det är ju att förminska det, att få naturturism till en sorts miljömupperi. Jag antar att det är en politisk vendetta mot Miljöpartiet. Man tror väl att man vinner röster, men det är ju helt emot moderat politik.

– De moderater jag har pratat med, regionala politiker och enskilda riksdagsledamöter, har inte försvarat det här utan skämts över det här förslaget, säger Jiborn som menar att höjd skatt på naturguidningar är okunnigt och dåligt för tusentals företag.

Besöksnäringen generar många jobb och har stor tillväxtpotential, inte minst på landsbygden. Svensk Turism pekar på att den viktigaste anledningen till ett resebeslut för både nationella och internationella besökare är naturupplevelsen.

Visst, bäversafari är en form av naturguidning, tillstår Jiborn, men inte den ledande. Älgen är en viktigare faktor när människor från andra länder intresserar sig för svensk natur. 85 miljoner människor från hela världen har sett filmklippet med den vita älgen i Värmland.

– Det är reseanledningar som driver svensk besöksnäring. Då är det inte oväsentligt med älgar, norrsken och bävrar. Då ska man inte raljera över det, säger Jiborn.

I sociala medier har Moderaternas utspel fått avsedd effekt: Hånskratt och förvåning över hur regeringen kan ha ett särskilt bidrag till bäversafari varvas med kommentarer om att begreppet är ett annat ord för ”antastningar av kvinnor”.

https://twitter.com/Zeilon/status/1115972053797167106

En som sysslar med vad M och KD kallar ”bäversafari” är förre alpine världsmästaren Stig Strand. Han är VD på Trolltunet i Hemavan vars naturguidning omsätter två miljoner kronor. Enligt Strand gav momssänkningen 2018 ”en jättebra effekt” på jobben.

– Konsekvenserna blir ju att inte bara att företag med naturguider drabbas utan många andra verksamheter i glesbygder påverkas ju i hög grad om det blir för dyrt att koppla av i fjällvärlden eller på andra håll med andra naturupplevelser, sa han till Svenskt Näringslivs webbtidning i december 2018.

– Det är flera företag i norr som säger att det har haft direkt effekt på anställningar och investeringar, säger Per Jiborn.