Årets förstamajparoll: Trygghet, demokrati, sammanhållning

Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

Trygghet, demokrati, sammanhållning. Så lyder parollen på årets förstamajmärke.

– Det bygger vidare på hur vi vill bygga det starka samhället, ett tryggare Sverige. Men det svarar också upp mot det som vi går till val på i Europaparlamentsvalet. Hur vi ska ta fajten mot högerextremism. Vi ska kämpa för schysta villkor, trygga jobb men också klimatutmaningarna, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Det svenska förstamajmärket firar faktiskt 125 i år. Det var 1894 som arbetarrörelsen för första gången tog fram ett märke till sin egen högtidsdag. Då var det ett märke i papp med en frihetsgudinna, som bar svärd och fackla och stod på jordklotet.

1903 var första gången som det stod tre ord på förstamajmärket: jämlikhet, frihet, broderskap – klassiska ord från franska revolutionens dagar. Paroller bestående av tre ord har återkommit många gånger på förstamajmärkena och det är den traditionen Socialdemokraterna bygger vidare på i år.

Ylva Säfvelin
Ylva Säfvelin

Journalist

E-post: [email protected] Telefon: 070-269 05 78

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera