S: EU-valet handlar om att ta ställning mot högerextremism

Socialdemokraterna vill bli ”signalpartiet” i årets Europaparlamentsval; det parti som man röstar på för att skicka en stark signal om vad som är viktigt just nu. Därför går man till val på ett huvudbudskap om att det är dags att ställning – mot högerextremism, för demokrati.

– Vi tror att vi har ett starkt budskap i den här valrörelsen. Vi är på jakt efter människor som vill ta ställning mot någonting, människor som vill säga nej den utveckling som breder ut sig i land efter land där högerextrema krafter växer sig allt starkare. Vi är beredda att ta kampen mot de högerextrema oberoende av i vilket parlament det handlar om, säger valledaren John Zanchi när han i dag presenterade Socialdemokraternas valstrategi.

EU som en gång byggdes för att bygga fred och välstånd och bekämpa extremism är enligt Socialdemokraterna hotat, samtidigt som EU inte tar itu med stora utmaningar i tillräckligt hög utsträckning.

­– Vår vision om vad EU borde prioritera är demokratiska värderingar och rättigheter, det är krafttag för jobb, trygghet och välstånd, och att bekämpa klimathotet med en politik som inte riktar udden mot vanligt folk utan mot dem som skräpar ner och mot politiker som inte är tillräckligt ambitiösa, säger John Zanchi.

S har som målsättning att föra 500 000 samtal med väljare i denna valrörelse, de flesta genom dörrknackning. Partiet siktar på att göra ett bättre valresultat än de 24,2 procent man fick i förra valet, samt vinna ytterligare ett mandat till parlamentet.

EU-valen har kommit att bli val som präglats av vilken politiska fråga som dominerat för stunden, det må handla om miljöfrågor eller euromotstånd. Det har gynnat nischade partier framför breda partier och inneburit att till exempel Junilistan och Piratpartiet kommit in i parlamentet.

Det vill nu Socialdemokraterna se det som en möjlighet genom att göra valet till en fråga om värderingar – att ta ställning mot högerextremism och för demokratin och rättsstaten.

Socialdemokraternas har ett antal prioriterade frågor i Europavalet:

  • Krafttag för fler schysta jobb.
  • Ett offensivt miljö- och klimatarbete.
  • Bekämpa gränsöverskridande brottslighet.
  • Få en hållbar migrationspolitik på plats.
  • Minskade klyftor och ett rättvisare Europa.

Samtidigt måste man vara flexibel, konstaterar John Zanchi.

– Det är tre långa månader kvar och EU-valrörelsen har en tendens att snappa upp saker som händer. Miljö, brott och straff och migration är i dagsläget topp tre vad väljarna vill prata om, vi vill trycka dit jobbfrågan.