Demokratisk offensiv höjer temperaturen inför EU-valet

Regeringens utrikesdeklaration presenterades av utrikesminister Margot Wallström. Foto: Sveriges riksdag

Utrikesminister Margot Wallström tog avstamp i framväxten av odemokratiska krafter i Europa när hon idag presenterade den årliga utrikesdeklarationen.

– För att möta utvecklingen startar vi nu en offensiv för demokratin. Vår demokratioffensiv kommer att märkas i all vår utrikespolitik, sa Wallström.

Sverige bygger sin trygghet med utgångspunkt i Europa. EU-samarbetet ger fred, tillväxt och är centralt gör att kunna möte miljöhotet, enligt Wallström. Därför är det också så viktigt att med kraft reagera när nationalister och extremister utmanar vårt politiska system.

– Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet.

Demokratibiståndet kommer att utökas och Sverige kommer att ställa krav på att demokratin och rättsstatens principer respekteras av samtliga EU:s medlemsstater.

Frågan aktualiseras av valet till EU-parlamentet i maj.

Hans Wallmark (M) kritiserade i utrikesdebatten att Jonas Sjöstedt gratulerade Maduro till valsegern i Venezuela. Samtidigt har Europahögern en toppkandidat i EU-valet, tyske gruppledaren i EU-parlamentet, Manfred Weber, som gratulerade Viktor Orbán till valsegern i Ungern, efter dennes antisemitiska valkampanj.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Att Orbáns parti Fidesz får sitta kvar i EPP, samma partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna, är en känslig fråga inför EU-valet.”[/blockquote]

Att Orbáns parti Fidesz får sitta kvar i EPP, samma partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna, är en känslig fråga inför EU-valet. Redan 2012 kritiserade Liberalernas EU-parlamentariker M och KD för undfallenhet mot Orbáns odemokratiska reformer.

”Att avgöra vem som har rätt och fel i Ungern vad gäller politiken är det ungerska folkets sak, vad som är legalt acceptabelt tillhör den rättsliga processen”, svarade Gunnar Hökmark och Alf Svensson i SvD.

I dagens utrikespolitiska debatt förklarade Lars Adaktusson (KD) att han nu vill att Fidesz ska uteslutas.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer går idag i en debattartikel i Expressen till angrepp mot Stefan Löfven och Annika Strandhäll för att dessa har markerat att partierna bakom januariavtalet står upp ”för den liberala demokratin”. Det är att ”förvanska” regeringsalternativet, enligt Strömmer.

”Det antyds alltså att det borgerliga regeringsalternativ som vi moderater förespråkade skulle vara berett att sälja ut grundläggande institutioner för den liberala demokratin. Det är en mycket grov anklagelse”, skriver partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Debattartikeln kommer ett par dagar efter att Jimmie Åkesson i SvD förklarat att Sverigedemokraterna hade krävt inflytande av en M-KD-regering och samma dag som Muf-ordföranden Benjamin Dousa kräver att Moderaterna nu börjar öppet förhandla med SD för att räkna in de rösterna i sitt block.

– Jag är trött på hyckleriet, säger Dousa till Di.

Dessutom dagen efter att SD lanserat Charlie Weimers som en av toppkandidaterna ti EU-valet. Weimers var tidigare stabschef hos Adaktusson i EU-parlamentet och vill nu samarbeta där med andra högerpopulistiska partier.

Läs hela utrikesdeklarationen på regeringens hemsida.