SSU tänker ta plats i EU-valet

Linus Glanzelius kommer från stadsdelen Kärra i Göteborg, socialdemokratiskt när han växte upp, nu allt mer sverigedemokratiskt. Foto: Ylva Säfvelin

[vc_row][vc_column][vc_message]Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]

Linus Glanzelius är SSUs kandidat till Europaparlamentsvalet i maj nästa år.

– Socialdemokraterna behöver öka sin relevans hos unga. Jag skulle bli förvånad om man inte ser potentialen hos vår kandidat, säger Philip Botström, SSU.

SSU beslutade i helgen att lansera en egen kandidat till Europaparlamentsvalet i maj nästa år: Linus Glanzelius i SSUs förbundsstyrelse med ett långt engagemang i EU-frågor bakom sig.

– Jag kan säga helt ärligt att vi har den bästa ungdomskandidaten som SSU haft under alla mina år i SSU, säger Philip Botström, SSUs ordförande och fortsätter:

– Det är avgörande att ha en kandidat som inte bara är ung, utan också extremt kompetent. Linus Glanzelius har varit en nyckelperson för att arbeta bort den historiska låsning som funnits i SSU för eller emot EU och utvecklat mycket av den EU-politik som förbundet står för i dag, säger Philip Botström.

Linus Glanzelius är från Kärra, Göteborg, som han beskriver som Volvoarbetarnas och undersköterskornas stadsdel. Socialdemokratiskt när han växte upp och allt mer sverigedemokratiskt när han lämnade Göteborg för Stockholm.

Han är 27 år, fyller 28 senare i år, och har pluggat European studies vid Göteborgs universitet. Han är även SSUs vicepresident i Young European socialists, YES.

– Jag brinner för EU-frågan och vill verkligen stå upp för jämlikheten och gemenskapen. Det behövs en framtidstro på EU-nivå. Jag tror att jag skulle kunna påverka på riktigt, säger Linus Glanzelius.

Han konstaterar att många av de problem som karakteriseras av att ”det kommer att gå åt helvete” är gemensamma och måste lösas gemensamt.

– EU är det viktigaste verktyget för det. Det kan vara allt från att stå upp mot Trump och Putin till att fördela tillväxtens, utvecklingens och globaliseringens vinster. Det går inte att göra på bara nationell nivå, säger Linus Glanzelius.

Vilka är de största hoten mot EU?

– Först och främst Ungern och Polen. Om man bygger upp ett samarbete på det djupa sätt vi gjort och sedan plötsligt har man några som bara totalt skiter i de mest grundläggande principerna, då underminerar man hela samarbetet och trovärdigheten utåt och inåt. Detta är farligare än Brexit, säger Linus Glanzelius.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Många tycker att EU är tekniskt och byråkratiskt, men egentligen är det väldigt värderingsstyrt.”[/blockquote]

Han menar att både kommande EU-val och det förra handlar/handlade om värderingar. Enligt honom finns det tre vägar: kall nyliberalism, rå högerextremism eller en varm, socialdemokratisk väg som måste vara ett alternativ till de båda andra.

– Vi har varit för dåliga på att måla upp den konflikten i EU-politiken. Många tycker att EU är tekniskt och byråkratiskt, men egentligen är det väldigt värderingsstyrt.

Vad kan du bidra med om du blir EU-parlamentariker?

– Dels entusiasm och engagemang. Dels att sätta fokus på frågor som vi inte fokuserat på tillräckligt mycket: värderingsfrågor, men också frågor kring skatteplanering och skattefusk. Spelreglerna på den inre marknaden måste bli mer rättvisa. Hur människor i EU mår, deras vardag, måste stå i fokus i EU-samarbetet.

SSU kommer framöver att ta fram konkreta frågor som man går till val på, men ingången är att man ska stå upp mot nyliberalismen och högerextremismen och erbjuda positiva alternativ.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Resultatet från de senaste valrörelsen är en smärtsam påminnelse om att Socialdemokraterna inte lockar tillräckligt många unga väljare längre.”[/blockquote]

– Resultatet från de senaste valrörelsen är en smärtsam påminnelse om att Socialdemokraterna inte lockar tillräckligt många unga väljare längre. Förutsättningarna att kunna driva unga personers frågor i EU-parlamentet ökar om vi har en ung person där. Nu serverar vi partiet en mycket bra chans att välja in en ung och väldigt kompetent person och därmed också nå sitt kongressmål om 25 procent under 35 år på valbar plats, säger Philip Botström.

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Linus Glanzelius” tab_id=”1503045946484-0c125930-802f”][vc_column_text]

Ålder: 27 år, 28 i december.
Bor: Sedan ett tag tillbaka i Stockholm, men kommer från Göteborg.
Brinner för: EU-frågor och utbildningspolitik.
Språk: Svenska, engelska samt lite spanska och tyska.
Gillar att göra när han är ledig: – Det ärliga svaret är att jag gillar att dricka öl med kompisar och att titta på Netflix.
Läser just nu: ”Condorcets misstag – Hoten mot staten och demokratin” av Per Molander.
Övrigt: Tycker att Lil Waynes senaste album ”Tha Carter V” är väldigt bra och håller förstås på Blåvitt (IFK Göteborg).

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]