Björn Fridén: Normer skyddar oss – inte lagar

Talmansvalet i måndags visade en hel del av vad vi har att se fram emot. Det vi ser nu är hur riksdagen fungerar utan praxis. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

”Det är ju inte helt lätt med valhemlighet i en proppfull plenisal plus teleobjektiv på pressläktarna.”

En moderat riksdagsledamot förklarar för Expressen varför inte fler kollegor gick emot partilinjen och röstade på Björn ”judar och samer är inte riktiga svenskar” Söder som andra vice talman. Och visst är det jobbigt när ens uppförande har sociala konsekvenser.

Men faktum är att vi bygger hela vårt samhälle på det.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”… en sjundedel av Alliansens ledamöter gick mot partilinjen och röstade på Björn Söder. Det är nog någon form av rekord i partiolydnad.”[/blockquote]

Och så avskräckta verkade de inte vara, en sjundedel av Alliansens ledamöter gick mot partilinjen och röstade på Björn Söder. Det är nog någon form av rekord i partiolydnad.

Talmansvalet i måndags visade en hel del av vad vi har att se fram emot. Det vi ser nu är hur riksdagen fungerar utan praxis. Utan alla gentlemannamässiga uppgörelser för att underlätta arbetet. Nu är det lagarna som gäller.

Och precis som i samhället i stort blir livet rejält mycket jobbigare utan praxis och sociala koder. Det vet alla som försökt riva av ett sällskapsspel med någon som i tid och otid ska läsa högt från insidan av locket. Men praxis fungerar bara om tillräckligt många andra håller sig till dem.

När Sverigedemokraterna i sin barnsliga maktdemonstration röstade för alliansbudgeten härom året fick konventionerna sig en rejäl smäll. Tidigare har det funnits samförstånd om att landet måste styras, och att det är bättre att motståndarna gör det än inte alls. Nu har vi en annan spelplan.

En sak är tydlig: våra lagar skyddar oss inte mot auktoritära och fascistiska idéer. Det är våra mellanmänskliga normer och våra institutioner som gör. Med riksdagen som slagfält så kan vi nog räkna med att behöva ta fajterna lite varstans i våra liv.

Och där måste vi förbereda oss. Det finns en hel del man kan göra.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Ett aktivt folk som förstår vad som händer i samhället omkring sig är svårare att kuva.”[/blockquote]

Yaleprofessorn Timothy Snyder sammanställde förra året en rad handfasta råd för att vaddera sig mot auktoritära strömningar. Prenumerera på dagstidningar, läs böcker, var aktiv i föreningslivet, om så bara i en ölbryggarförening. Ett aktivt folk som förstår vad som händer i samhället omkring sig är svårare att kuva. Och framförallt blir det mindre benäget att rätta sig efter auktoritärt styre i förväg.

Våra normer för hur vi behandlar varandra – och politiska motståndare – håller på att luckras upp. Vår uppgift är att se till att det inte sker utan motstånd.

Den här veckan ritades nya konfliktlinjer upp. De skär genom partier och gamla grupperingar, det skapar nya allierade. När riksdagen tröskat igenom val av talman samt statsminister och höstbudgeten kommer vi nog få se vilka vi har med oss.