SSUs nya digitala sajt ska stå över ”fulandet”

Ärlig, inte så rigid, och framtidsinriktad. Det är vad SSUs nya digitala plattform vill vara. I dagarna lanseras den på bred front. Nya chefredaktören är en konstvetare och bloggare som gick med i SSU först efter gymnasiet.

Förra året la SSU ner båda sina tidningar, Frihet och Tvärdrag. Men det var då det. Den här veckan lanserar man i stället sin nya digitala plattform. Ny chefredaktör och ansvarig utgivare är Lotta Ilona Häyrynen.

Besök SSUs nya digitala plattform här: www.frihet.se

– Vi ska vara en plattformsoberoende mediesatsning. Det kan ju betyda vad som helst, men poängen är att vi ska producera innehåll för sociala medier. Facebook och Instagram är det vi satsar på först. I ett andra steg gör vi en särskild satsning på Youtube. Syftet är att finnas där vår unga målgrupp finns, säger hon.

Till skillnad från tidskriften Frihet är den nya plattformen inte knuten till SSU-medlemskapet. Men även fortsättningsvis vill man att SSU:are ska vara med och engagera sig i att skriva och att föra idédebatten framåt.

– Det är väl världens mest heterogena målgrupp, människor mellan 13 och 30. Att hitta sätt att nå dem är vår utmaning, säger Lotta Ilona Häyrynen.

Hon har alltid skrivit, redan i högstadiet var hon barn- och ungdomsreporter för Norrköpings Tidningar.

– Jag har alltid varit väldigt politiskt intresserad. När jag gick ut gymnasiet gick jag med i SSU och kunde skriva politiska texter där, mest genom bloggande. Det var mitt sätt att utrycka mig, säger Lotta Ilona Häyrynen.

[blockquote author=”” pull=”normal”]Hon är 28 år ung, men säger själv att hon känner sig som ”hello fellow kids” och att hon nu ska vara hipp för 15-åringar.[/blockquote]

Efter det har hon suttit i Tvärdrags redaktionskommitté, pluggat konstvetenskap i Linköping, jobbat för Gabriel Wikström på socialdepartementets kommunikationsenhet och gått Aftonbladets ledarskribentutbildning.

Hon är 28 år ung, men säger själv att hon känner sig som ”hello fellow kids” och att hon nu ska vara hipp för 15-åringar. Redaktionen består också av Nils Forsén, tidigare chefredaktör för Tvärdrag, nu opinionsredaktör för den nya plattformen, och Ellioth Axelsson, som kommer från Nickelodeon, nu digital producent i den nya satsningen.

Gänget utgår från olika målgruppsanalyser, men vill inte ha en mästrande ton där man säger ”socialdemokratin är bra för att …”. Lotta Ilona Häyrynen tror inte att det nödvändigtvis ska vara partipolitik och rigiditet som står i centrum, utan sakpolitiska frågor.

– Det är roligt. Det öppnar så många möjligheter att diskutera till exempel psykisk ohälsa och utbildningsfrågor med en bred ansats. Det finns ju också populärkulturella ingångar till att prata politik. Det finns Youtube-kanaler som diskuterar makroekonomi utifrån den senaste Marvel-filmen…

SSUs nya plattform kommer bland annat att innehålla folk som poddar och så mycket rörligt material och bildmaterial som möjligt. Lotta Ilona Häyrynen säger att man vill vara snabbfotade och rörliga.

– Det ska finnas utrymme att snabbt byta kanal eller att stänga ner Facebook-konton och öppna nya, berättar hon.

Hur kommer det märkas att det är valår?

– Vi jobbar just nu med att ta fram ett tema som sätter ungas krav på samhället i centrum. För oss är det viktigt att vara framtidsorienterade och lite gladare. Jag tycker vänsteropinionen är ganska deppig. Med rätta på ett sätt, det finns jättestora samhällsutmaningar och det är lätt att känna sig apatisk. Men det betyder ju inte att politiken har tappat alla sina möjligheter och att det enda som finns kvar är nihilism, säger Lotta Ilona Häyrynen.

Hon hoppas på att nya Frihet kan fylla funktionen att vara lite gladare, lite mer framtidsinriktad. Mer fokus på vad unga vill, mindre på att kritisera någon annans utspel.

– Att bara kritisera Hanif Balis senaste tweet känns inte så relevant. Det som är relevant är den politiska viljan och vad vi vill få ut av framtiden. Den tonen vill vi sätta genom valrörelsen, säger Lotta Ilona Häyrynen.

Det är uppenbart, menar hon, att materialet inte kommer att vara konsekvensneutralt som annan journalistik. SSU bryr sig om samhället och vill förändra och kommer därför sprida material som drar åt det hållet.

– Men vi måste göra det på ett hederligt och transparent sätt. Vi vill inte hamna i den där sandlådan där alla ”fular” och där det är den som skriker högst eller som skarvar mest som får störst spridning och störst reaktion. Det är emot algoritmernas logik att jobba så förstås, men jag tror att det är enda sättet.

Fotnot: Uttrycket ”hello fellow kids” är ett skämt och ett mem (något som sprids från person till person till exempel via nätet) som syftar på när man låtsas vara en i ungdomsgänget.