Lööf sprider EU-myter

Regeringen, facket och näringslivet gör just nu gemensam sak för att stoppa mytspridningen om EU. Då delar Centern en film om att EU mäter svenska trädstammar.

– Den trivialiserar EU-arbetet och spär på en ofta felaktig bild om att EU skulle detaljreglera allt från gurkor till träd, säger EU-minister Ann Linde (S).

Sverige stod värd för ett toppmöte om att EU ska ha en social dimension utöver fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Det gillade inte Centerpartiet som delade en film där en EU-byråkrat mäter trädstammar på den svenska landsbygden.

– I dag detaljreglerar EU för mycket, säger Annie Lööf i filmen.

Centerpartiet kallar sig företagarparti. Men här går partiet på tvärs med näringslivet. I december sjösatte regeringen och arbetsmarknadens parter EU-handslaget för att öka kunskaperna och motverka myterna om EU.

– Även om parterna inte alltid är överens om vilken politik som bör föras i EU, råder enighet om att en starkare svensk röst kräver mer kunskap och delaktighet, framhöll Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

– Det handlar inte om att ”informera bort” EU-kritik utan om att man ska kunna ta ställning utifrån fakta, inte myter, sa EU-minister Ann Linde.

Men bilden av EU-byråkratin, inpräntad sedan debatten om EU-medlemskapet, sitter djupt.

”I Sverige tenderar EU-myterna att handla om övernitisk byråkrati”, skriver EU-kommissionens Sverigekontor på sin hemsida.

Där listas diverse svenska EU-myter såsom förbud mot böjda gurkor, lakritspipor, ostkaka, julmust och bullar till kyrkkaffet. Till det kan läggas trädmätning.

Spelar det någon roll om partier sprider EU-myter?

Ja, menar Linde, inför Brexitvalet varnade Lämna-sidan att engelska skattebetalare skickade 350 miljoner pund per dag till EU, som annars skulle kunna gå till sjukvården.

– Trots att det inte var sant trodde många väljare på påståendet. Efter årtionden av myter, lögner och felaktigheter om EU var det omöjligt för människor att veta vad som faktiskt var sant, eller hur EU egentligen fungerar.

– Vi socialdemokrater tycker så klart inte att allt som beslutas i EU är bra – men då gäller det att ta debatten om sakfrågorna.

Det är inte bara EU-ministern som är kritisk till Centerpartiets EU-kommunikation. Inför höstens stämma angrep Centerstudenter partiets ”triviala kritik” och ”valfilmen med trädmätande EU-inspektörer i svenska hagar”.

– Tyvärr tycker jag att både Moderaterna och ibland Centerpartiet trillar in på en märklig opportunistisk EU-linje. Med tanke på att stödet för EU i Sverige är högre än någonsin tidigare är jag tveksam om deras taktik är så klok, men det är ju upp till dem själva, säger Ann Linde (S).

Var toppmötet om den sociala pelaren onödig EU-klåfingrighet?

– Nej. Växande klyftor är ett hot mot välståndet i EU. Många känner också en befogad oro kring den främlingsfientlighet som växer sig starkare. Det är därför väldigt positivt att samtliga EU-länder är överens om att förbättringar av livsvillkoren och villkoren på arbetsmarknaden för vanligt folk nu måste stå i centrum, säger Linde.