Kristerssons olagliga affärer
Vinst i välfärden kan bli en extra känslig valfråga för den blivande moderatledaren Ulf Kristersson. Som socialborgarråd i Stockholm reade han olagligen ut verksamheter som de nya ägarna gjorde miljonklipp på.
När Ulf Kristersson meddelade att han vill bli partiledare listade Ekot alla hans affärer. Moderaterna rasade och menade att SR nonchalerat hans politiska cv, till exempel tiden som socialborgarråd i Stockholm 2006–2010.
Men i det uppdraget finns det frågor som Kristersson i dag helst talar tyst om. Det var nämligen under Kristerssons tid som borgarråd som de mest kritiserade avknoppningarna ägde rum.
2013 bedömde en oberoende expert i DN att de för 3,4 miljoner kronor sålda verksamheterna 2008 hade ett reellt värde på 81 miljoner kronor och gjort vinster på 65 miljoner kronor på bara tre år.
Kulturkrabatens förskolor i Årsta såldes exempelvis för 635 000 kronor. 2013 hade förskolechefen tagit ut 9 miljoner kronor i vinst och låtit bolaget köpa en gård för 2 miljoner kronor.
Kritiken växte i takt med avslöjanden om hur ”köparna” gjorde miljonvinster och förde pengar ur verksamheterna eller sålde av till vårdjättar för hemlig summa.
LÄS MER: ”Trams – Kristersson bortförklarar affärerna” / AiP
Redan hösten 2007 ifrågasatte Sveriges Kommuner och Landsting avknoppningarnas lagstöd. Men Kristersson och alliansen fortsatte med full kraft.
Vantörs hemtjänst såldes för 69 500 kronor och gjorde en vinst på 5,4 miljoner kronor redan efter nio månader. Avknoppningen dömdes senare som olaglig, men alliansen stred ända upp i regeringsrätten 2009 om att inga värden hade överförts.
29 april 2008 slog regeringens utredare Statskontoret fast att avknoppningarna var olagliga:
”inget rättsligt utrymme att rikta erbjudande om att överta den kommunala verksamheten till en viss intressent, ett visst kollektiv, exempelvis anställda.”
M-ledningen hävdar i dag att de reagerade så fort prissättningen ifrågasattes. Men bara våren 2008 gjordes elva avknoppningar. Ett halvår efter att Statskontoret satte ned foten uppmanade Kristersson och hans kollegor i budgeten för 2009 till fortsatta avknoppningar:
”Staden ska aktivt stödja anställda som önskar avknoppa verksamhet.”
Riksdagsledamoten Teres Lindberg (S), tidigare borgarråd, menar att Kristersson ägnade sig åt en ”stöld från folket”.
– Om styrelsen i ett aktiebolag, som satts att förvalta aktieägarnas egendom, säljer egendomen för en spottstyver skulle de ansvariga med all sannolikhet polisanmälas, åtalas och dömas.
2012 granskade Riksenheten mot korruption om hemtjänstavknoppningen var grov trolöshet mot huvudman. Trots ”viss bristande ekonomisk insikt” kunde inte uppsåt styrkas.
Teres Lindberg (S) frågade 2013 dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) varför Kristersson och hans kollegor kan begå olagliga handlingar men ändå gå fria från rättsliga efterspel?
– Det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme, svarade Ask i riksdagen.
Men det kan vara ett problem om man vill bli statsminister.