Löfven: En seger för det franska folket

Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

En seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet, säger statsminister Stefan Löfven om Emmanuel Macrons seger i det franska valet.

Mittenkandidaten Emmanuel Macron vann en övertygande seger i söndagens franska presidentval, med 66,06 procent av rösterna mot Nationella frontens Marie Le Pen som fick 33,94 procent.

– Vi gratulerar Emmanuel Macron till segern i det franska presidentvalet. Det är en seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet. Nu öppnas nya möjligheter för den offensiva agenda som krävs för att stärka unionen, med fler jobb och rättvisa arbetsvillkor, en starkare klimatpolitik och ett fungerande asylsystem där alla tar ansvar, säger Stefan Löfven

– Sverige och Frankrikes samarbete är starkt. Regeringen kommer nu att knyta nya band till Macrons administration, och arbeta gemensamt med dem för att driva det europeiska samarbetet framåt.

Emmanuel Macron står dock inför stora utmaningar för att kunna styra Frankrike i den riktning han vill. Val till det franska parlamentet, Nationalförsamlingen, hålls 11 och 18 juni. Macron, som ställde upp som oberoende kandidat, har ännu inte ett politiskt parti med kandidater som kan ställa upp i parlamentsvalet. Hans chanser att få en majoritet i parlamentet bedöms vara små.

Ylva Säfvelin
Ylva Säfvelin

Journalist

E-post: [email protected] Telefon: 070-269 05 78

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Aktuellt i Politiken – Socialdemokraternas nyhetstidning – Sveavägen 68, 111 34 Stockholm