Svenska socialdemokrater hedrade de döda i Norge

SSUs manifestation för demokrati och öppenhet till minne av offren vid terrordåden i Norge. Sergels torg 29 juli 2011. Foto: Jens Ohlsson

Tusentals mötte upp på Sergels Torg i fredags till minnesmanifestationen för offren i Norge. Förra lördagen samlades över hundra socialdemokrater på Sveavägen 68 för att hedra de unga, norska socialdemokrater som mist livet på sitt läger utanför Oslo.

På ett fullsatt Sergels torg i Stockholm arrangerade SSU en ljusmanifestation för öppenhet, demokrati och engagemang fredag för att sörja och hedra offren vid terrordåden i Norge 29 juli.

Talen av bland andra Jytte Guteland, Mona Sahlin, Jonas Gardell och Ingvar Carlsson finns på Youtube under SSU ljusmanifestation.

Bomben i Oslos regeringskvarter och dödsskjutningarna ute på norska arbeiderpartiets ungdomsförbunds lägerö beskrivs som den värsta tragedin i Norges historia sedan andra världskriget. På lördag eftermiddag var antalet döda ute på ön Utöya uppe i över 90 personer. Dödstalet efter bomben inne i Oslo var närmare tio.

Svenska och norska socialdemokrater har ett mycket nära band. Partiordförande Håkan Juholt och partisekreterarare Carin Jämtin skickade på fredagen ett kondoleansbrev till sina norska partikollegor.

De skriver bland annat:

”De illvilliga dåden i Norge är ett bestialiskt angrepp på demokratin och vår öppna samhällsmodell. Våra partier står varandra mycket nära och vi ska tillsammans visa att våld och terror aldrig får fotfäste i våra samhllen. Vi kan försäkra er att vi och det svenska partiet är beredda att göra allt som står i vår makt bistå och stödja Er i denna svåra stund”.

På Facebook spreds informationen om att alla som ville kunde komma till Svevaägen 68, Socialdemokraternas partihögkvarter, för en stunds samling. På plats fanns också en präst. 150 personer hade tagit sig till partihögkvarteret.

– Det blev väldigt fint och det var oehört nödvändigt, säger Lasse Åsberg, efter ceremonin.

Stockholms socialdemokraters ordförande Veronica Palm höll ett kort tal och deltagarna fick skriva hälsningar i två kondoleansböcker.

– Folk vill  prata och prata, det handlade om allting, många grät, det var väldigt känslosamt. Det blev ett väldigt bra arrangemang, säger Lasse Åsberg.