119-årigt Labour sliter med avhopp och brexit

Foto: Labour UK

På denna dag, 27 februari för 119 år sedan, bildades brittiska Labour. I dag sliter partiet med bland annat avhopp i parlamentet, anklagelser om antisemitism och hur man ska hantera Brexit-frågan. Så sent som i måndags öppnade Labour för att stödja en andra folkomröstning.

Det var på en konferens i Memorial Hall på Farrington Street som delegater från främst fackliga organisationer samlades år 1900. Målet var att öka arbetarklassens inflytande i underhuset. 1906 lyckades man få 26 ledamöter valda till underhuset och de valde Labour som officiell partibeteckning.

Just nu är det turbulenta tider i brittisk inrikespolitik, framför allt på grund av att Storbritannien – eller Förenade kungadömet Storbritannien och Nordirland, som det egentligen heter – enligt planerna ska lämna EU den 29 mars. Fast oskrivet är bäst i dessa mycket osäkra tider; det hörs ständigt nya signaler om hur situationen ska lösas.

Officiellt stod Labour för att Storbritannien skulle stanna i EU inför folkomröstningen men partiledaren Jeremy Corbyn ansågs inte stå upp för den linjen särskilt helhjärtat. Samtidigt har Jeremy Corbyn lockat många nya, unga Laboursympatisörer – som till övervägande del inte vill se brexit förverkligas. Medan partiets äldre kärnväljare till stor del stödjer brexit.

Nu har dock Corbyn gått ut med att partiet kan stödja en andra folkomröstning om Labours krav på utträdesavtalet inte uppfylls och för att undvika att man “kraschar” ut ur EU utan avtal med EU. Britterna skulle då i en andra folkomröstning få välja mellan att acceptera det slags utträde som ligger på bordet eller att stanna i EU.

Labour hoppas nog att beskedet om att man kan stödja en andra folkomröstning ska hindra fler avhopp. De nio parlamentsledamöter som hittills har lämnat Labour är alla förespråkare för en andra folkomröstning.

Avhopparna tycker också att Jeremy Corbyn, som valdes genom en allmän omröstning bland medlemmar och sympatisörer, är för vänsterinriktad. De flesta av de nio ledamöterna har bildat en ny oberoende grupp i parlamentet tillsammans med tre avhoppade ledamöter från konservativa Tory.

Men några av de som har lämnar har framför allt pekat på partiledningens oförmåga att ta itu med antisemitism, intolerans och mobbning inom partiet som orsak. Bland de klagomål som har skickats till partiledningen finns att Labour-medlemmar har tvittrat med länkar till Hitler och anklagat judar för att mörda barn.

Labour överväger enligt The Guardian att utse en oberoende granskare med uppdrag att se över om partiet tar itu med bland annat antisemitism. Partiets vice ordförande, Tom Watson, har lovat att han personligen ska ta ansvar för att klagomålen ska tas på allvar.

Om avhoppen från Labour och Tory i förlängningen kommer att leda till att ett nytt mittenparti bildas får framtiden utvisa. I början av 1980-talet lämnade några parlamentsledamöter på Labours högerflank och bildade i stället Social Democratic Party, som 1988 gick samman med Liberal Party, dagens Liberal Democrats.

Chuka Umunna, som tidigare var kandidat till partiledarposten i Labour, har sagt att han vill ha ta en ledande roll i den nya oberoende gruppen.