Daniel Färm: 10 skäl till att Baudin är rätt man för uppdraget
Att valberedningen nu har föreslagit Tobias Baudin som ny partisekreterare för Socialdemokraterna är logiskt. Baudin kompletterar på flera sätt Magdalena Andersson:
1. Den fackliga erfarenheten. Som ordförande för Sveriges näst största fackförbund Kommunal – och tidigare första vice LO-ordförande – täcker han mer än väl upp för det faktum att Socialdemokraterna tappar en ledande företrädare som har direkt och tung facklig bakgrund när Stefan Löfven lämnar över ordförandeklubban till Magdalena Andersson.
Att ha lett en stor, medlemsstyrd folkrörelseorganisation
2. Ledarskapserfarenheten. ”Facklig erfarenhet” kan ju förvisso många ha. Men Baudin har – liksom Löfven – något långt mycket mer än att ha varit klubbordförande eller ombudsman (vilket inte på något sätt är uppdrag respektive jobb som som ska förringas). Han har varit facklig ledare. Dessutom för ett av de större fackförbunden. Att ha lett en stor, medlemsstyrd folkrörelseorganisation är en av de främsta meriterna för att bli nominerad till att bli ny partisekreterare för ett folkrörelseparti.
3. Förmågan att stärka organisationen. Som ordförande för Kommunal har Tobias Baudin visat att det går att vända utvecklingen och stärka organisationen också för en folkrörelse- och arbetarrörelseorganisation. Och just att stärka organisationen är en partisekreterares kanske främsta uppgift. Det handlar om att bygga upp en organisatorisk styrka som kan både vinna val och involvera fler i att utforma och stå upp för politiken.
Baudin har även tagit strider
4. Stridbar. Baudin har visat att han inte räds konflikter om det krävs för att uppnå ett mål. 2012 var han snubblande nära att bli LO-ordförande, efter en extremt jämn kamp mot Karl-Petter Thorwaldsson. Och det var en stundvis hård kamp för att bli den första manliga ordföranden på mycket länge för starkt kvinnodominerade Kommunal.
Som både vice LO-ordförande, och tidvis som ordförande för Kommunal, har han också kunnat vara tydlig med de fackliga medlemmarnas krav på politiken – inklusive Socialdemokraterna. Tobias Baudin har även tagit strider i avtalsrörelser, och i förhandlingar.
För mindre än ett år sedan slöt han, tillsammans med IF Metalls ordförande Marie Nilsson, en historisk överenskommelse om omställning och trygghet med Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK. Det gav Kommunals medlemmar tillgång till ett stärkt omställningsstöd och kompetensutvecklingsmöjligheter – och förpassade den så hatade anställningsformen Allmän visstid till historiens skräphög. Men det gav å andra sidan också något uppluckrade turordningsregler. Framför allt gav det Baudin en och annan förbannad LO-förbundsordförandekollega. LO-styrelsens möten har aldrig varit någon from tebjudning. Men nu nådde stämningen kokpunkten – och relationerna till flera av de övriga förbunden nådde snarare den absoluta nollpunkten.
5. Inte stockholmare. Baudin har också något annat som även Stefan Löfven har men Magdalena Andersson saknar: han kommer från en mindre (eller medelstor) stad: Luleå. Likt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli missar Baudin sällan ett tillfälle att lyfta sin hemort.
Att Baudin inte kommer från Stockholm har även betydelse politiskt.
Att Baudin inte kommer från Stockholm har även betydelse politiskt. Stad-landfrågorna står högt upp på många väljares dagordning. Här har Baudin en stor trovärdighet, och det inte enbart på grund av hans dialekt. Nej, det handlar snarare om hans insikter och förståelse för välfärdens utmaningar och behov. Det kommer han att ha stor nytta av när han möter väljare och partiaktiva som vill lyfta bristerna inom skolan, sjukvården och äldreomsorgen.
6. Välfärdsförståelsen. Just förståelsen för välfärdens förutsättningar och behov är en Baudins viktigaste styrkor. För ett parti som mer än något annat har och bör förknippas med höjda välfärdsambitioner är det guld värt att ha en ledande företrädare som vet vad resurser och villkor för de anställda inom skola, sjukvården och äldreomsorgen betyder.
behöver behålla (och utöka) stödet bland sina kvinnliga väljare – och nå fler manliga.
7. Förmågan att kunna nå både kvinnor och män. Detta är något som Baudin har gemensamt med Magdalena Andersson. Ingen av dem låter det egna könet begränsa trovärdigheten eller förmågan att nå ut till både kvinnor och män. Det är av avgörande betydelse för ett parti som behöver behålla (och utöka) stödet bland sina kvinnliga väljare – och nå fler manliga.
8. Att våga vara politisk. Diskussionen om huruvida den nya partisekreteraren också ska vara en av socialdemokratins allra främsta politiska företrädare eller i första hand en superorganisatör torde vara avgjord. Baudin kommer att vara både och. Men han var redan i sitt första korta anförande tydlig med att han både vill och kommer att vara djupt politisk och ideologisk som partisekreterare.
förmågan att se och förstå klasstrukturer och politikens förmåga
Här ska ingen låta sig luras av att Baudin saknar exempelvis ministererfarenhet. Det är knappast avgörande vare sig bland medlemmar eller väljare. Bland dessa är det snarare förmågan att se och förstå klasstrukturer och politikens förmåga att med konkreta politiska reformer stärka jämlikhet och rättvisa som spelar roll. Den förmågan besitter Baudin. Som ledande facklig företrädare har Baudin haft en i högsta grad starkt allmänpolitisk roll.
9. Det lugna och trygga ledarskapet. Baudin utstrålar knappast svajighet eller ängslighet. Tvärtom har han en stabil, lugn och trygg ledarstil som gör att han lär kunna stå pall också i tuffa situationer. Det lär behövas. För om det är något man kan vara säker på, så är det att sådana lär uppstå.
ska åka land och rike runt för att träffa partiaktiva. Det är mycket klokt.
10. Förståelsen av vikten av att vara ute i partiorganisationen. Tobias Baudin var redan på presskonferensen då han presenterades tydlig med att han nu ska åka land och rike runt för att träffa partiaktiva. Det är mycket klokt.
Jag arbetade för 20 år sedan själv nära tillsammans med en annan, tidigare, partisekreterare: Lars Stjernkvist (som ju nu som av en slump återfinns på den här ledarsidan). Tillsammans reste vi ut till arbetarekommuner, S-föreningar och partidistrikt i hela landet – från norr till söder. Det vet Baudin också att man behöver göra om man vill bygga förtroende och lyssna in partiet.
Att vara ordförande för Kommunal må vara det finaste uppdraget som en enkel grabb från Luleå kan få. Det hedrar Baudin att han har uttryckt sig så, för det är väldigt fint att få förtroende att företräda landets undersköterskor, barnskötare, hemtjänstpersonal, brandmän och alla andra viktiga yrken som bär upp vår välfärd.
valet nästa år måste vinnas
Men just nu känns uppdraget att tillsammans med tiotusentals partimedlemmar vinna det på många sätt viktigaste valet i modern tid i Sverige som det kanske allra viktigaste uppdraget som en erfaren fackföreningsman från Luleå kan få. För valet nästa år måste vinnas. Annars väntar en högerpolitik som vi inte har sett maken till tidigare.
Vi kan och bör ställa höga krav på Baudin i att leda valarbetet. Men han inte ensam. Det är nästan så att man redan kan höra sången från partiets medlemmar, när man med styrkan av generationer som har gått före i ryggen samlas till kongress, till medlemsmöte, till valvaka:
”Vi är de tusenden som bygger landet. Vi bar det fram i nöd och strid. I trots och längtan. I svält och armod. Nu bygger vi den nya tid.”