Sociala rättigheter och jobbfrågan är Sofia Amlohs fokus

Sofia Amloh har suttit i riksdagen, i socialutskottet, sedan i höstas. Nu är hon taggad på att kämpa för valseger och att återta Sörmlandsbänkens fjärde mandat. Foto: Ingela Hoatson/AiP-bild

Som arbetande ersättare i riksdagens socialutskott har Sofia Amloh det senaste året fått arbeta med frågor som ligger henne varmt om hjärtat. Folkhälsofrågor, suicidpreventivt arbete, reproduktiv hälsa samt hbtq-personers hälsa och livsvillkor är de frågor som hon har särskilt ansvar för.

– Jag är jätteglad för att jag har fått de här ansvarsområdena, jag känner verkligen för dem, säger Sofia Amloh.

Inte minst uppskattar hon möjligheten att påverka för att förändra det faktum att det finns stora klassklyftor när det gäller vilken vård människor får.

– Människor har faktiskt sämre hälsa utifrån sin klassbakgrund.

Hon lyfter också fram arbetsmarknadsfrågor bland det hon särskilt brinner för.

– Arbetsmarknadspolitiken kommer jag alltid ha i mig. Jobbfrågan ÄR ju socialdemokrati! Den frågan är alltid väsentlig för oss.

Interndemokratin är viktig, det är viktigt med respektfulla processer. Att vinna en omröstning är ett förtroende som känns väldigt stort.

Det var i egenskap av nummer fyra på förra valets riksdagslista för Södermanland som hon i höstas kom in som ersättare för toppnamnet Fredrik Olovsson, som är statssekreterare i finansdepartementet.

Under en tid var det oklart om Sofia Amloh skulle få nytta av den erfarenhet hon hunnit samla på sig av riksdagsarbetet, då valberedningen inför distriktskongressen placerat henne på plats åtta, vilket inte kan bedömas som en valbar plats. Då många gick upp och talade för henne blev det en sluten omröstning som slutade med att hon placerades på plats fyra igen, något Sofia Amloh givetvis är glad över.

– Interndemokratin är viktig, det är viktigt med respektfulla processer. Att vinna en omröstning är ett förtroende som känns väldigt stort, säger hon.

Nu känner hon sig taggad för att göra en riktigt bra valrörelse. 

– Vi gjorde ett sämre val förra gången och fick bara tre mandat. Innan dess hade vi fyra, säger Sofia Amloh, som hoppas att det går att nå fyra igen i årets val.

Innan hon blev riksdagsledamot var Sofia Amloh bland annat nämndordförande i sin hemkommun Nyköping. Hon har en bakgrund inom industrin och har många år av fackliga och politiska uppdrag bakom sig. Det händer fortfarande, nästan varje sommar, att hon drar på sig blåstället och jobbar några veckor på SSAB i Oxelösund, där hon ännu har sin anställning kvar.

– Jag tycker det är jättekul att komma dit! Där finns alltid några nya ansikten, semesterersättare på sitt första jobb men också det gamla gänget. Det är bra att du kommer hit på politikerrehab säger de till mig, med glimten i ögat, säger Sofia Amloh och tillägger att hon vet att de är stolta över henne och det hon åstadkommer inom politiken.

I sommar blir det dock valrörelse för hela slanten, för att Magdalena Andersson åter ska få leda regeringen och för att tre Sörmlandsmandat ska bli fyra igen.

– Det blir tufft men jag blir sporrad av sådant. När man går in i valrörelse handlar det om att visa att man är värd att få förtroende igen. Jag är taggad!

Riksdagslistan S i Södermanlands län

1. Fredrik Olovsson, Katrineholm 

2.  Caroline Helmersson Olsson, Vingåker 

3.  Hans Ekström, Eskilstuna 

4.  Sofia Amloh, Nyköping 

5.  Alexander Wasberg, Strängnäs 

6.  Åsa Kullgren, Eskilstuna 

7.  Johan Rocklind, Gnesta 

8.  Catharina Fredriksson, Oxelösund 

9.  Daniel Danon, Flen 

10.  Sandra Karlsson, Trosa 

11.  Urban Granström, Nyköping 

12.  Ulrica Truedsson, Katrineholm 

13.  Lars Göran Karlsson, Eskilstuna 

14.  Saga Löfberg, Eskilstuna 

15.  Robert Skoglund, Vingåker 

16.  Petra Lindström, Gnesta 

17.  Richard Mellberg, Nyköping 

18.  Eine Ikonen, Eskilstuna 

19.  Jörgen Isaksson, Flen 

20.  Sahro Hashi, Nyköping 

21.  Magnus Johansson, Trosa 

22.  Nasra Ali, Strängnäs 

23.  Mikael Fältskog, Nyköping 

24.  Mariam Yassin Mahi, Katrineholm 

25.  Linus Fogel, Oxelösund 

26. Linda Forså, Nyköping
27. Fredrik Malmström, Katrineholm 

28. Jennie Larsson Tjernström, Strängnäs