Nasra Ali föreslås leda S-Studenter

Nasra Ali föreslås bli ny ordförande i S-Studenter.

– Jag är otroligt glad och tacksam över att valberedningen har givit mig sitt förtroende och nominering till förbundsordförande för S-studenter, förklarar hon på Facebook.

Ordförandestriden efter avgående Elin Ylvasdotter stod mellan Nasra Ali och Roshan Yigit.

– Jag är också otroligt tacksam över att ha haft en sån kompetent, ödmjuk och fantastisk motkandidat som Roshan Yigit. Sida vid sida ska vi arbeta de kommande åren. Tack till alla medlemmar och klubbar som har tagit emot oss och givit sitt stöd. Vi ses på S-studenters kongress i juni, skriver Nasra Ali.

Nasra Ali gick med i S-studenter efter massmordet på Utöya och jobbar i dag som valkrets­ombudsman i
Stock­holms län.

– Jag vill kanalisera vår politiska frustration genom att bli ordförande, sa hon till AiP när hon i mars lanserade sin kandidatur,

I juni förra året lämnade Nasra Ali som internationell ledare för S-studenter, efter tre år i förbundsstyrelsen. Hon representerar fortfarande förbundet i Palmecentrets styrelse och Young European Socialist.

Nu är hon sugen på ett större förtroende.

– Jag har känt mig politiskt frustrerad och jag vet att många i förbundet också är det.

Hon saknar känslan av att det finns en person eller organisation som sätter ord precis på vad man känner, som föreslår precis den reform som man vill ha.

– För mig är S-studenter organisationen där vi ska få göra vår röst hörd. Jag vill kanalisera min politiska frustration till att få det här förbundet att höras och synas mer och verkligen bli den röda kilen i den gråa massan, säger hon med hänvisning till studentförbundets symbol med rötter i 1980-talet.

S-studenter borde helt enkelt ligga på partiet för nya progressiva reformförslag.

– Det vi behöver är reformer som faktiskt förändrar människors liv på riktigt. En sådan fråga är vinster i välfärden som jag tycker att vi borde driva ännu hårdare, men också att reformera det fria skolvalet och införa fri tandvård för alla.

Högskolepolitiken förstås inte att förglömma; det var de frågorna som gjorde att hon gick med i förbundet och hon tycker att det är för tyst om dem.

– Jag kommer ihåg när SFS bostadsrapport om bostäder kom, den visade på klasskillnaderna mellan dem som pluggar och dem som inte gör det. Flertalet av dem som pluggar har föräldrar som kan köpa dem en bostad, det finns stora klyftor men man pratar inte om det, säger Nasra Ali.

Just den sociala snedrekryteringen ser hon som en grundläggande fråga. I dag är högskoleutbildning många gånger ett självklart krav för jobb, och hon efterlyser nya vägar för dem som inte har gymnasiekompetens eller behöver läsa upp sina betyg.

– Jag skulle vilja att arbetslivserfarenhet var en merit i antagningssystemet. Det togs bort av en borgerlig regering men jag skulle vilja att det återinfördes, vi borde se över antagningssystemet och se vad mer som kan vara meriterande.

Jag brinner för att alla ska ha en reell möjlighet att plugga.
Att utomeuropeiska studenter sedan några år behöver betala för att studera är en annan fråga hon vill lyfta, inte minst i ljuset av flyktingkrisen.

– Och man har sett att tusentals internationella studenter inte kunnat komma till sin terminsstart i höstas på grund av Migrationsverkets handläggningstid. Det är inte heller något som har lyfts fram.

Högskolepolitik kan inte bara vara en nationell fråga, man måste ha den internationella kopplingen, resonerar hon. Därför ser hon sin bakgrund som internationell ledare som en tillgång, liksom att hon har jobbat som politisk tjänsteman för riksdagsledamöterna från Stockholms län i två år.

– Jag har kunskap från de senaste två åren som jag tror studentförbundet kan dra nytta av. Och jag har paraplyperspektivet, i och med att jag har jobbat med så många olika sakområden.

– Och så är jag en supertrevlig person som är väldigt social och engagerad, skrattar hon.

Hon har inte varit ordförande i någon förening tidigare utan trivts bra som styrelseledamot. Men nu går hon Bommersviksakademin, en utbildning för framtidens ledare, och har insett att hon besitter en kompetens hon inte trodde hon hade.

– Jag skulle skriva varför jag är framtidens ledare när jag ansökte, det var svårt, men jag skrev att jag är inkluderande. Jag vill att medlemmarnas röst ska höras och jag vill vara den som ser till alla kommer till tals och hörs.

NASRA ALI

Ålder: 28 år.
Studier: Arbetsliv och mångfald på Malmö högskola och en masterexamen i statsvetenskap på Lunds universitet.
Från: Född i Hargeysa, Somalia. Har bott i Härnösand, Örebro, Malmö och nu i Stockholm.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara