Folkhemmet – ny opinionsplattform för socialdemokratin

Ett paraplyforum för debatt och diskussion för olika delar av socialdemokratin, på en helt ny sajt. Det är tanken med den nya opinionsplattformen ”Folkhemmet” som lanseras den 28 april.

Folkhemmet är ett samarbete mellan de fem socialdemokratiska redaktionerna Aktuellt i Politiken, S-kvinnors tidning Morgonbris, SSUs medieplattform Frihet, S-studenters tidskrift Libertas och Socialdemokraternas idétidskrift Tiden som ges ut av Tankesmedjan Tiden. Daniel Färm, VD på Aktuellt i Politiken, är ansvarig utgivare och håller ihop projektet, som han beskriver som en motoffensiv till högerns kraftsamling.

– Med nya mediesatsningar försöker både marknadsliberala och högerextrema krafter bädda för en högerregering år 2022. Nu behöver socialdemokratin och vänstern visa på alternativen. Den här plattformen är en del i det, säger Daniel Färm.

På sajten Folkhemmet (folkhemmetopinion.se) ska debatt och diskussion om högt och lågt inom politiken i allmänhet och arbetarrörelsen i synnerhet få plats. Alla inblandade aktörer har en ansvarig i styrgruppen, och det löpande arbetet med sajten sköts av en grupp debattredaktörer från varje redaktion. Nils Dahlgren, chefredaktör för SSU:s medieplattform Frihet, ser fram emot förbundets medverkan på plattformen.

– Vi tror att det här är ett fantastiskt sätt att bredda idédebatten i partiet och inkludera fler i den. Frihet är redan inne i ett arbete med att nå ut mer externt med vårt material, och rikta det till människor som kanske inte tagit ställning ännu eller är aktiva i röran, så att säga. Jag hoppas att det här blir en viktig kanal för det.

Han tycker själv att det är lätt att känna sig vilsen som vänsterorienterad och aktiv i debatten på nätet.

– Högern är superduktiga på att opinionsbilda på internet och pumpa ut sina budskap. Det här kommer bli vårt ställe att samlas på, en självklar plats att skicka in texter till för den som vill få ut en åsikt inom socialdemokratin.

I Folkhemmets sammansättning av aktörer hoppas han att SSU kan bidra både med duktiga unga skribenter och ett större genomslag för frågor som SSU-förbundet och medlemmarna driver.

Som vad till exempel?

– Allt möjligt, men inte minst klimatet. Det finns ett stort engagemang för det inom förbundet, säger Nils Dahlgren.

Även S-kvinnors medlemstidning Morgonbris är med i satsningen, och förbundssekreterare Susanne Andersson tycker att lanseringen ligger helt rätt i tiden.

– Vi får se vad det ger, men jag tror att det blir ett bra sätt att börja tagga upp inför valrörelsen att få igång den här sajten. Förhoppningsvis når den en bredare målgrupp än bara partiorganisationen.

Hon tror framförallt att en vinnande del i konceptet är att samla partiknutna organisationers opinionsmaterial på en och samma plats.

– Jag tror det kan stärka sossar runtom i landet. Det finns många duktiga skribenter inom partiet som kanske inte får in eller ens skickar in sina artiklar till mer etablerad media. För dem blir Folkhemmet ett möjligt forum.

Vad ser du att S-kvinnors roll i satsningen blir?

– Att se till att det blir många bra feministiska texter på sajten, säger Susanne Andersson.

Ansvarig utgivare Daniel Färm hoppas också Folkhemmet lansering 1,5 år innan valet ligger bra i tiden, och hoppas att Folkhemmets material ska kunna sprida de socialdemokratiska perspektiven till nya grupper.

– Vi medieaktörer på vänstersidan måste lyckas erbjuda intressanta och relevanta format under den här perioden, det är helt centralt. Både för att mobilisera internt i rörelsen och i förhållande till väljarna, säger Daniel Färm.

 

Fakta Folkhemmet

Är en opinionsplattform som drivs i ett samarbete mellan Aktuellt i Politiken, Morgonbris (S-kvinnor), Frihet (SSU), Libertas (S-studenter) och tidskriften Tiden (Tankesmedjan Tiden).

Ansvarig utgivare är Daniel Färm, VD på Aktuellt i politiken.

Är tänkt att fungera som en samlingsplats för interndebatt och idéutveckling för socialdemokratin.

Alla kan skicka in texter till Folkhemmet, du behöver inte vara medlem i Socialdemokraterna eller dess sidoorganisationer.

Alla debattartiklar på Folkhemmet är gratis, öppna för vem som helst att läsa och möjliga att dela i sociala medier.

Folkhemmet finansieras av de fem redaktionerna som driver sajten.