Palmepristagare får fredspriset

Nobels fredspris 2018 går till Denis Mukwege och Nadia Murad för deras arbete mot att sexuellt våld används som ett vapen i krig och väpnade konflikter.

Den kongolesiske läkaren Mukwege fick Palmepriset redan 2008.

Mukwege har tillhört favoriterna till fredspriset i flera år. Hans arbete i Panzisjukhuset i konfliktdrabbade Demokratiska Republiken Kongo, har uppmärksammats länge och gett honom en viktig position globalt.

2008 var han i Stockholm och tog emot Palmepriset ur Lisbet Palmes händer.

”I en region där människans mest brutala sidor kommer till uttryck i våldet mot kvinnor och dess omfattning nått ofattbara nivåer har Dr Denis Mukwege gjort det till sin livsuppgift att enträget kämpa i motsatt riktning. Panzisjukhuset, som Dr Mukwege grundade och driver, tjänar på ett föredömligt sätt freden, förståelsen och solidariteten genom verksamheten för de kvinnor som är konfliktens mest utsatta offer.

Hans arbete förtjänar uppmärksamhet världen över som ett beundransvärt exempel på vad mod, ihärdighet och bärande hopp kan åstadkomma förmänskliga rättigheter och värdighet i en tid då dessa värden tycks vara som mest avlägsna”, skrev Olof Palmes minnesfond för tio år sedan.

Nu får Mukwege Nobels fredspris 2018 tillsammans med Nadia Murad, som vittnat om sina upplevelser tillfångatagen av terrorgruppen IS.

– Både Mukwege och Murad är värdiga fredspristagare, för sitt mod och för att de orkar fortsätta kämpa mot ett av vår samtids värsta brott, säger Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström.

– De här är verkliga hjältar. Det här drabbar hundratusentals kvinnor runt om i världen. Vi måste få ett slut på detta och ett slut på straffriheten, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT.

Detta är en fråga som ligger varmt om hjärtat på Wallström. 2010 utsågs Wallström till särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.

Inom ramen för den feministiska utrikespolitiken har Sverige drivit på för att kvinnor ska ta mer plats i fredsförhandlingar. Endast åtta procent av fredsförhandlarna i FN-ledda fredsprocesser har varit kvinnor. Sverige har drivit på för internationella nätverk av kvinnliga fredsmedlare. I fredsavtalet i Colombias fredsavtal, markerades tydligt det sexuella våldet.