Björn Fridén: Nu banar vi väg för framtidens GW

leif-gw-perssson-expressen-stefan-lofven
I söndagens upplaga av Expressen beskriver Leif GW Persson varför han röstar med Socialdemokraterna.

Det här är en debattartikel eller en krönika. I dessa artiklar är det skribenten som står för innehållet. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

I början av sommaren hade mediesfären roligt åt Socialdemokraternas, ska medges, något tafatta försök att inleda samarbeten med så kallade influencers. Influencers är det som för tio år sedan hette livsstilsbloggare och innan det nog mest kallades för c-kändisar. Nu lägger de mest upp bilder på mat. Det skrattades från höger till vänster.

Och nu visar det sig att man rott hem influencen med stort I. Han som har mer att säga till om än landets alla andra influencers tillsammans. Mannen som river av 211 förstasidor i kvällspressen på ett år.

GW.

I en högst personlig krönika i söndagens upplaga av Expressen beskriver Leif GW Persson varför han röstar med Socialdemokraterna. Och varför han kommer fortsätta göra det så länge han andas.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Där har du ett influencersamarbete om det någonsin fanns ett.”[/blockquote]

Där har du ett influencersamarbete om det någonsin fanns ett. Och det är ett samarbete som inleddes redan på 40-talet. Med utbildning, sociala skyddsnät och en insikt om att arbetarbarnen också är värda att satsa på. Det är ett samarbete mellan oss medborgare och visionen om allas lika möjligheter.

GW är tydlig på den punkten. Han har arbetat hårt för att komma dit han är i dag. Men det är just ett anständigt samhälle som gjort att en arbetargrabbs hårda slit faktiskt betalar sig. Utan en medveten politik hade GW, och många med honom, däribland vår statsminister, förpassats till att leva hela sina liv där de började dem. Högre studier eller högre ämbeten hade varit omöjligt.

Så för den socialdemokrat som läser GW:s söndagskrönika är det lätt att klappa sig på axeln och vara nöjd över gamla reformer som vunnit hem Sveriges i särklass viktigaste väljare. Men så enkelt är det inte.

För GW har rätt även den här gången. Som vanligt. Han är det sekulära Sveriges närmaste motsvarighet till en statskyrka.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Den medborgare som får hjälp att ta sig upp har en skyldighet att skicka ner hissen så andra kan få samma chans.”[/blockquote]

Hans krönika handlar inte om tacksamhet. Den handlar om plikt. Den medborgare som får hjälp att ta sig upp har en skyldighet att skicka ner hissen så andra kan få samma chans.

För oss som politisk rörelse är det exakt samma sak. Vi är inte museiintendenter för historiskt framgångsrika reformer. Vi har en skyldighet att sträva vidare mot nya djärva mål.

En dag kanske vårt samhälle kommer vara så anständigt och utvecklat att ingen, inklusive vi själva, vet vad socialdemokratin ska vara bra för. Men det är inte i dag. Det är inte det här valet.

Vi har alla fått skörda frukterna av socialdemokratisk reformpolitik. En som skördat mycket – och samtidigt är frukten – är GW.

Arbetet fortsätter. Nu banar vi väg för framtidens GW:ar.

Björn Fridén
Björn Fridén

Fristående krönikör

E-post: [email protected]

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Aktuellt i Politiken – Socialdemokraternas nyhetstidning – Sveavägen 68, 111 34 Stockholm