Stefan Löfven besöker Farsta

Foto: Annika Häggberg

Statsminister Stefan Löfven inledde sista veckan före valet med ett besök på öppna förskolan Farstaängen. Här pratade han om senaste S-förslaget – familjevecka – och kom med en liten nyhet för den närmaste kretsen.

– Om några dagar skickar vi ut 250 000 vykort för att berätta om vår reform.

Nej, det är ingen rockstjärna som kliver ur bussen vid friskolan Farstaängskolan i Farsta. Det är statsminister Stefan Löfven. Men just här och nu är han en superstar. Barnen springer i flock längs staketet, klättrar och trängs för att nå fram och göra high five med statsministern. Fler barn ansluter utanför den inhägnade skolgården.

Efter en stund signalerar pressfolket att det är dags för Stefan Löfven att lösgöra sig ur barnaskaran och kliva in i Farstaängens öppna förskola. Här fortsätter kontakten med barn men i något lugnare form. Statsministern får möjlighet att samtala med två föräldralediga pappor. Givetvis missar han inte tillfället att ta upp S senaste baby: Familjeveckan. Den får både ris och ros.

– Jag tycker det är en stor investering som kanske borde riktas till mer behövande, exempelvis ensamstående. Jag och min fru har två barn och vi klarar oss på den generösa föräldraförsäkring vi har, säger Rickard Landolf som besöker öppna förskolan med dottern Isolde.

Peter Gilljom leker med sina två barn på golvet. Han tänker också på aspekten ensamstående förälder.

– Om du är ensamstående med tre barn med olika planeringsdagar kanske det är bättre att knyta dagarna till barnet. Men jag kan inte säga att det är ett dåligt förslag att få tid med sina barn. Däremot är kostnaden en prioriteringsfråga och i min bekantskapskrets har ingen sagt att de haft problem med dagarna. Men då har de kanske två eller tre barn och kan ut ta en dag för alla barnen.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Viljeriktningen är rätt, att få mer tid för barnen.”[/blockquote]

– Men när barnen är över 12 år kan det börja bli problem och då kan de där dagarna vara jätteviktiga. Så jag kan varken säga eller bu eller bä. Viljeriktningen är rätt, att få mer tid för barnen. Sedan är det alltid en fråga om kostnad i relation till annat.

Stefan Löfven är nöjd med att reformen är generell.

–Jag tror det är olika, jag tror att även de som är två föräldrar ibland har svårt att få ihop det. Det har vi hört vittnesmål om. Jag tror att det också kan handla om vilket jobb du har. En sjuksköterska har svårt att ta med sitt barn till jobbet, likadant för en metallarbetare. De kan heller inte jobba hemifrån. Så för mig är det också en klassfråga.

Stefan Löfven säger att han ”blir förbannad” när borgerliga politiker framställer familjeveckan som lyxreform.

– Vi kan göra bra och positiv skillnad för barnfamiljer. Vi ska nu skicka ut 250 000 vykort till barnfamiljer och berätta om reformen och annonsera digitalt och på stortavlor.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Kan du flossa?”[/blockquote]

Nu är det dags att promenera till Farsta centrum ett stenkast bort. Men först vill några småttingar träffa statsministern. Barnen omringar Löfven.

– Kan du flossa, frågar en liten grabb.

– Nej, sånt kan inte jag.

Men kramas kan statsministern. Och det gör han gärna.

– Kramar är bra.

Några autografer hinner han också med.

Löfven, Löfven, ropar barnen när han hastar iväg till nästa anhalt. I Farsta centrum omringas han återigen, den här gången av något äldre medborgare. Även här blir det kramar och många frågor. 20 minuter hinner han med innan livvakterna eskorterar honom bort mot bussen.

En taxichaufför lyckas sno åt sig en handskakning.

– Lycka till säger han.

– Å tack, säger Löfven.

Om en stund vankas det stuvade makaroner och falukorv på restaurang Hubertus på Holländargatan i Stockholm city. Båda två lär höra till Löfvens favoriter.