Så här glada hade Alliansen varit – om de lyckats hälften så bra

Denna artikel publicerades första gången 2016-04-28

– Jag vill att alla i Alliansen visar en extra kick av glädje!

Ulf Kristersson dansade loss i peppen inför Alliansens nya jobbmål: fem miljoner i arbete 2020. Nu har han anledning till ny glädjedans. Regeringen når alliansmålet – två år i förtid.

– Jag ser att det rycker i benen, för att citera Alliansens uppvärmare.

Kommer ni ihåg Alliansens kickoff 2014? Konventdeltagarna i Gustavsberg jublade och dansade åt Alliansens nya sysselsättningsmål: fem miljoner i arbete 2020!

– Det kräver 350 000 fler i arbete än i dag. Det är ett ambitiöst mål, sa Fredrik Reinfeldt.

– Så mycket som vi har blivit häcklade när vi började sätta upp mål: ”Så kan man inte göra.” Men det kan man tydligen, sa Stefan Löfven till AiP efter alliansmötet.

Alliansen levererade ingen ny politik för att nå målet. Reinfeldt förklarade att det skulle nås om alliansens politik låg fast, det vill säga omvaldes.

– KI förutsätter inriktningen av politiken som den nu förs. Därför vill vi påpeka att vi har nu motståndare som tycker att man obekymrat kan höja arbetsgivaravgifterna, höja skatt på arbete, införa kilometerskatter, högre kostnader för transporter, lägga ned kärnkraft. Det är klart att allt det här kan inte rullas ut utan att det får sysselsättningseffekter, sa Reinfeldt.

Och sysselsättningseffekter blev det.

Positiva!

Efter maktskiftet, efter avskaffad nedsättning av ungdomsarbetsgivaravgifter med mera, har sysselsättningskurvan vikit av – uppåt, och det rejält. Så pass att redan i somras nåddes gränsen fem miljoner sysselsatta tillfälligt. Om man ser till utjämnade värden, säsongsrensat, så nås alliansens mål för 2020 i början av 2018.

Uppdaterat 170524:

SCB:s Arbetskraftsundersökning AKU Säsongrensade och utjämnade data visar på en fortsatt ökning av både antalet och andelen sysselsatta jämfört med närliggande månader.

I april 2017 uppgick antalet sysselsatta till 5 010 000, vilket motsvarar en sysselsättningsgrad på 67,8 procent.
Sverige har nu näst högst sysselsättningsgrad av alla OECD-länder efter Island. Arbetslösheten är nu på den lägsta nivån sedan i november 2008.

Faktum är att Sverige 2015 slog sysselsättningsrekord i EU med 80,5 procent av svenskarna mellan 20 och 64 år ett arbete, enligt Europaportalen.

I november 2014, kort efter valet gick Anna Kinberg Batra till attack i en interpellation till finansministern och varnade för sysselsättningseffekterna av en ny regering och ny jobbpolitik.

– Vad gör den med den jobbtillväxt som vi nu ser på bred front?

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) svarar:

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) Foto: SVT

– Det går väldigt bra. Vi har aldrig haft så många lediga jobb som vi har nu. På ett år har antalet sysselsatta ökat med 72 000 om vi räknar säsongsrensat och utjämnat. Det är framför allt utrikes födda kvinnor och män som ökar sin sysselsättning.

Trots detta jublar alltså inte Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson över jobbframgången i dag. Sett till utfästelserna på  alliansens konvent 2014, borde de ju segerdansa.

Fem miljoner sysselsatta – på halva tiden!

– Var åtminstone lite glada när det går så bra för Sverige, som Jan Björklund (L) uttryckte det i SVTs slutdebatt 11 september 2014.

Spara

Spara