Så ska det bli lättare att välja svenskt kött

Svenska bönder går på knäna i och med torkan. Lantbrukarnas riksförbund uppmanar svenskarna att köpa svenskt kött. Samtidigt är det svårt att veta var köttet kommer ifrån om du äter på restaurang – men regeringen har en lösning.

Det råder torka i Sverige. Något som slagit hårt mot Sveriges lantbrukare. Om inte regnet kommer snart så tvingas man börja nödslakta djur, rapporterar svenska bönder. Detta för att det finns risk för att fodret inte räcker till och djuren börjar svälta. Nödslakten kan medföra långa köer till slakterierna och om inte något görs kommer torkan slå hårt mot bönderna rent ekonomiskt.

– Har man några hundra kor och måste slakta ut hälften tar det lång tid att bygga upp igen. Det är riktigt allvarligt om vi hamnar i ett sådant läge, säger Lennart Nilsson, styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i en artikel i Aftonbladet.

Regeringen följer utvecklingen och överväger att söka stöd från EU:s krisfond.

– Vi förbereder en sådan ansökan, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Blir nödslakten utbredd kommer utbudet av svenskt kött bli enormt. LRF ber därför nu svenska konsumenter att välja svenskt kött. Flera mataffärer satsar nu på svenskt kött för att stötta de svenska bönderna under den svåra situation torkan bidragit till. Flera mataffärer har valt att sluta helt med importerat kött, rapporterar Aftonbladet.

Samtidigt som det här sker finns det fortfarande inga bestämmelser om hur det ska gå till på restauranger. I dag finns det inga krav på att kött som serveras på restaurang ska ha en ursprungsmärkning. Restauranger behöver alltså inte berätta varifrån köttet de serverar kommer. Men det vill regeringen ändra på nu. Sven-Erik Bucht har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram vad som krävs för att EU ska godkänna en ursprungsmärkning.

– När man äter svenskt kött så vet man att djuren haft det bra och att de inte är fulla med antibiotika. Om man frågar på en restaurang vet de oftast inte om köttet är svenskt därför är regeringens förslag väldigt bra och kommer att uppskattas av många restauranggäster, säger Hans Hoff, riksdagsledamot (S) som varit drivande i frågan.

En ursprungsmärkning för kött kommer göra det ännu enklare för konsumenter att välja svenskt kött, tror Sven-Erik Bucht:

– Det är en jättesvår situation våra bönder är i ute på landsbygden runtom i Sverige. Då gäller det att vi ställer upp på många olika sätt. Vi går ut nu med ett uppdrag till Livsmedelsverket att titta på en ursprungsmärkning på restaurang. Den ska vara obligatorisk så folk kan välja vilket kött de vill ha. Det ska stå från vilket land det kommer.

För att kunna införa ursprungsmärkning måste det anmälas till EU-kommissionen. Frankrike och Irland har redan infört regler för ursprungsmärkning av kött på restauranger och storkök. Något som är viktigt att kunna bevisa när man ska införa nationella bestämmelser för ursprungsmärkning är att landet måste kunna visa ett samband mellan kvalitet och ursprung. Och det sambandet är tydligt i Sverige menar regeringen, skriver Dagens Nyheter.

När en obligatorisk märkning kan vara på plats är dock oklart. Uppdraget till Livsmedelsverket och Konsumentverket ska göras ”så snart som möjligt”. Men när väl en ansökan görs kan processen vara relativt snabb, berättar finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) i en artikel i Dagens Nyheter.