Matlådans dag 23 mars

matlådan-unicabox
Stenhuggare Karl Forsberg med en Unicabox i Stallebrottet, Bohus Malmön 1954. Foto: Terje Fredh

Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

Drygt en tredjedel av svenskarna har med sig matlåda till jobbet, enligt Sifo. Aktuellt i Politiken reder ut lunchrasternas historia, låter kända S-profiler tipsa om matlåda och frågar dietisten vad du behöver i matlådan för att orka hela valrörelsen.

Matlådans dag 23 mars lanserades av ICA i syfte att minska matsvinnet genom att uppmuntra till att göra måltidsrester till matlåda i stället för att slänga maten.

Att ha med sig egen mat till jobbet har förstås en lika lång historia som vanan att jobba utanför hemmet, vare sig det handlar om matsäck ut i skogen eller till fabriken. Patent på särskilda lunchlådor började tas i USA på 1860-talet. Den svenska klassiska unicaboxen, tillverkad av fiberpapp, var inspirerad av lunchlådor för amerikanska arbetare.

I dag har alla på den svenska arbetsmarknaden rätt till måltidsuppehåll eller lunchrast och ett särskilt utrymme för att äta. Dit har man kommit steg för steg under en stor del av 1900-talet, men de första reglerna är redan från 1700-talet.

LÄS MER I E-TIDNINGEN: ”Inte bara valfläsk – lunchregler fanns redan på 1700-talet” / AiP
Tips från några av våra politiker
Karin-Wanngård-2018Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholm – smoothie

– Jag har med mig shakes några dagar i veckan, jag shakar ihop lite bönor, äpple och juice och tar med mig och så dricker jag min matlåda helt enkelt, säger Karin Wanngård, vegan sedan i höstas.

Vanliga matlådor har däremot spelat en stor roll i hennes tidigare lunchliv.

– När jag jobbade på Hewlett Packard hade vi ett system där vi hade matlåda fyra dagar i veckan och så gick vi ut med arbetslaget och åt en gång i veckan, det var väldigt socialt och trevligt. Det är trevligt med matlåda för man umgås lite friare med sina arbetskamrater och så är det tidseffektivt och billigt.

På den tiden var det resterna från kvällen innan som följde med i matlådan. Traditionell mat, kallar hon det; makaroner, potatis, kanske lite korv eller fisk.

Det var rejäla portioner när hon hade med sig, erkänner Karin Wanngård glatt.

– En gång när jag jobbade på Danderyds sjukhus var det två kvinnor som delade matlåda, de tog med sig varannan dag. Så kom jag ut i köket en dag och skulle ta min matlåda – och där satt de och var mätta efter att ha ätit upp min matlåda. De hade inte riktigt koll på vem som skulle ha med sig maten. Jag fick deras mat så jag var också nöjd. Det är ett stalltips för matlåda, att man kan dela.

Wanngårds recept – smoothie, för 2 pers:

1 banan (alt 1 äpple, gärna syrligt)
Stor näve mörkgröna grönsaker (broccoli, ruccola, grönkål, brysselkål) variation är bäst.
1 paket bönor (kikärtor, blandade bönor mm).
2 msk chia frö (alt nötter, linfrö, havregryn).
1 pressad citron (alt apelsin/lime).
2 cm färsk ingefära (mindre bitar annars upplevs smoothien som trådig).
Torkad frukt – gärna 3 fikon (i mindre bitar).
Krydda (kanel, gurkmeja, chili, vitlök) efter tycke o smak. Ej salt.
Fyll upp med vatten – mixa. Blir det för tjockt fyll på med vatten allt eftersom.
Glöm inte tillsätta vitamin B12 när du är fullt ut vegan.

Susanne Andersson, förbundssekreterare S-kvinnor – handrullad potatispalt med sirap

– Jag har hellre matlåda än går ut och äter på restaurang på lunchen. Hellre då gå ned på Coop och köpa något, säger Susanne Andersson.

Favoriträtten är, i alla fall just nu, havregrynsgröt med kanel på.

Har du något tips på recept?

– Potatispalt. Handrullad och hemgjord med fläsket på sidan om. En klick smör på och en liten del sirap.

Sven-Erik-Bucht-2018Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister – Unicabox med smörgåsar och mjölk

– Mitt första jobb var som lantarbetare på en handelsträdgård och dit hade jag alltid med mig min ”unicabox”.

– Det fanns ingen möjlighet att värma mat där så det blev smörgåsar med ost, ibland kaviar och när helgen närmade sig kunde det bli en skinksmörgås. Jag hade också med mig en korvbit och en flaska mjölk. Efter måltiden drack vi kokkaffe, termos var inget som vi hade med oss.

– Lunchrum var inte så vanligt på den tiden så oftast satt vi och åt på arbetsbänken där vi planterade växter.

LÄS MER I E-TIDNINGEN: ”Dietisten: är inte lunch on-the-go” / AiP
Ylva Säfvelin
Ylva Säfvelin

Journalist

E-post: [email protected] Telefon: 070-269 05 78

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Aktuellt i Politiken – Socialdemokraternas nyhetstidning – Sveavägen 68, 111 34 Stockholm