Polisstudenter redo möta verkligheten

Ett-par-polisaspiranter
Carl Borgebrand och Mathilda Ehne är snart färdigutbildade poliser. Foto: Maria Persson/AIBILD

Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

Fler poliser behövs och regeringen ser vägen dit som en trestegsraket. Först ökat antal platser på utbildningen. Sedan fler utbildningsorter. Slutligen en reformerad utbildning där polisprogrammet ska vara en del av universitetsväsendet.

Carl Borgebrand har alltid velat bli polis. Det är både ett spännande och flexibelt arbete som innehåller många olika arbetsuppgifter.

Mathilda Ehne känner likadant. Yrket i dag är betydligt mer komplext och mångfacetterat än vad det var för några decennier sedan.

Båda två trodde när de gick in i utbildningen att det skulle vara ännu mer övningar. Mathilda Ehne uttrycker det som att hon trodde det skulle vara lite mer ”leka tjuv och polis”. Hon hade inte önskat mindre teori, den behövs, men att övningarna skulle varit fler på alla de områden de undervisats i som till exempel konflikthantering, polisbilskörning, vapen, akutsjukvård, it, utredningsarbete och kriminalteknik.

– Teorin, med till exempel juridiken, är grundpelaren, men för att få ut teorin i fingertopparna behövs det övningar, säger Carl Borgebrand.

Polisaspiranter-skjuter
Polisstudenterna på första terminen övar med vapen. En kunskap de förhoppningsvis inte ska behöva använda sig av.

Men det är inte lätt att få in alla moment i en utbildning som egentligen är för kort. Två och ett halvt år varav sex månaders insprängd praktik. Ola Kronkvist, som är prefekt för polisutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö sedan förra året, skulle gärna se att utbildningen var längre. Det blir ett pressat schema, studenternas dagar är vanligtvis inte slut förrän klockan 17.00.

– Det är en otroligt komprimerad undervisning med 19–26 undervisningstimmar i veckan. Polisyrket i dag är så komplext. Det krävs kunskaper om psykisk ohälsa, om våld i nära relationer, det är en mycket mer komplicerad lagstiftning, vi har nya it-system. Lägg till det den organiserade brottligheten och en helt annan typ av bedrägerier än förr. Förr slog tjuvarna sönder en bilruta för att komma över en stereo, i dag är det enklare att sälja samma vara 20 gånger på Blocket, men betydligt mer svårutrett, säger Ola Kronkvist.

Läs vidare i Aktuellt i Politiken som e-tidning – klicka här.
Inte prenumerant än? Bli det här: aip.nu/prenumerera
Maria Persson
Maria Persson

Journalist

E-post: [email protected] Telefon: 070-616 98 69

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Aktuellt i Politiken – Socialdemokraternas nyhetstidning – Sveavägen 68, 111 34 Stockholm