Hultqvist passiv? Nej, aktiv!

Peter Hultqvist ocgh flygtekniker Magnus Carlsson.

2015 erkände Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark (M) att alliansens försvarsminister underskattat hotet från Ryssland. Efter tre år med Peter Hultqvist (S) som försvarsminister – med upprustning, ny militär förmåga på Gotland, flera nya försvarssamarbeten och övningar samt återinförd värnplikt – riktar alliansen misstroende mot Hultqvist, för passivitet.

Här är en del av det som Peter Hultqvist åstadkommit som försvarsminister.

• I veckan gjorde försvarsminister Peter Hultqvist upp med Moderaterna och Centerpartiet om åtta nya miljarder till försvaret på tre år.

• I höst mönstrar den första kullen i den återinförda värnplikten.

• Sedan ett år är försvaret åter etablerat på Gotland. 2018 förstärks Stridsgrupp Gotland med luftvärnsförmåga.

• I budgeten för 2017 ligger en ny tolvårig plan för materielinvesteringar med sjömålsrobot, brobandvagnar, en utökad pansarvärnsförmåga och ett nytt fordonsburet granatkastarsystem.

• Nya beställningar har gjorts av superubåten A26 och ett nytt luftvärnssystem med medelräckvidd.

•  Sverige har tecknat avtal med Nato om värdlandsstöd.

• Sverige har enats med de nordiska länderna om ökat försvarssamarbete och träffat samarbetsavtal med Finland, USA, Tyskland och Storbritannien.

• I maj var Hultqvist i USA och träffade sin amerikanska kollega James Mattis och diskuterade cyberhotet från Ryssland.

• Sverige och Finland är inbjudna att delta i Natos ledningsövning CMX.

• I somras anslöt sig Sverige och Finland till den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force.

• I september inleder Sverige militärövningen Aurora. Den största övningen Sverige har genomfört på 23 år, där även länder som USA, Finland och Frankrike deltar. 20 000 soldater och 40 myndigheter är inblandade.

Den svenska övningen Aurora i september sker samtidigt som den ännu större ryska militära övningen Zapad – och samtidigt som alliansens krav på en misstroendeomröstning mot den svenske försvarsministern ska behandlas av riksdagen,.

”Så Alliansen vill alltså få bort den bästa försvarsminister Sverige haft (samt skapa regeringskris), samtidigt som vi kommer att ha det hårigaste #säkpol läget i Östersjöområdet sedan Krim, om inte sedan 1989”, skriver den ansedda försvarsbloggaren ”Wisemanswisdom”, major Carl Bergqvist, på twitter.

– Min horisont är att fortsätta mitt arbete som försvarsminister. Det är andra aktörer som ägnar sig åt den typen av diskussioner. Jag ägnar mig åt mitt arbete varje dag, säger Peter Hultqvist om misstroendehotet.

Alliansens avgångskrav blir möjligt endast med stöd av Sverigedemokraterna som alliansen kritiserar för ryssvänlighet och avfärdar som helt otänkbara att samarbete med i säkerhetsfrågor.

– De har röstat för resolutioner som stöder Putin och Ryssland. De har anställt medarbetare som hyllar Putin som en stor statsman. De har konsekvent ett samarbete med politiska partner i Europa som samarbetar eller har dialoger på ett eller annat sätt med Putinregimen, som Annie Lööf (C) uttryckte det i partiledardebatten i riksdagen i höstas.

Hultqvist skriver i ett svar Hans Wallmark (M) att han agerat för att säkerställa att Transportstyrelse it-läckan inte skulle drabba Försvarsmakten och att ÖB bekräftat att det skett några skador.

– Jag reagerar starkt på uppgifter i pressen från olika politiker om att jag inte skulle ha gjort något. Vi har hanterat frågan på det sätt vi ska, säger Hultqvist till TT.

Allianskritiken mot Hultqvist som en säkerhetsrisk för att inte har informerat statsministern är anmärkningsvärd mot bakgrund av de tidigare moderata försvarsministeraffärerna. Mikael Odenberg (M), som nu kritiserar misstroendet, avgick i protest mot miljardbesparingar på försvaret.

Efterträdaren Sten Tolgfors (M), tvingades avgå efter Saudivapenaffären, där myndigheten FOI startat ett hemligt bulvanföretag och en tjänsteman på försvarsdepartementet hindrat protokoll från att diarieföras för att ”skydda ministern”. Enligt Fredrik Reinfeldt fick statsministern aldrig information om upplägget av försvarsministern.

Karin Enström (M), fick förklara det så kallade ”enveckasförsvaret” – att Sverige enligt ÖB endast skulle klara ett begränsat angrepp mot en enda plats i en veckas tid – och utstå hård kritik, bland annat från Peter Hultqvist, för att inte ta hotet från Ryssland på allvar.

– Upprustningen sker från en låg nivå. En modernisering och ett effektivt försvar har varje land rätt att skaffa sig. Men jag sätter inte ett likhetstecken mellan en ökad militär förmåga och ett ökat hot mot Sverige.

– Det är inte automatiskt så att det behövs en ökad förmåga från svenskt håll, sa Enström till SvD 2013.

2015 tvingades Moderaternas nye försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark medge misstagen:

”Moderaterna (hade) under lång tid en inarbetad beskrivning av ett Ryssland som saknade både stark offensiv kapacitet och intentioner att skapa konflikter med sina grannländer.”

Nu vill alltså Wallmark (M) avsätta Peter Hultqvist för passivitet.

Förtroendet saknas, säger Alliansen, trots att Moderaterna och Centerpartiet i veckan förhandlade fram en ny försvarsuppgörelse med just Hultqvist.

– Mitt budskap till svenska folket att vi står för stabilitet, kontinuitet och en vilja att satsa reellt på de här frågorna, säger Hultqvist till SVT.

Bilden: Peter Hultqvist besöker en flygövning och samtalar med flygtekniker Magnus Carlsson. Foto: Maria Persson/AiBild