Krönika: Relativismen är en ängslig moder för totalitärt styre

Det här är en debattartikel eller en krönika. I dessa artiklar är det skribenten som står för innehållet. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

På HBO visas just nu ”The Handmaid’s Tale” (”Tjänarinnans berättelse”) efter en roman av Margaret Atwood. Det är en skrämmande tv-serie, med en brutalt välspelad huvudroll av Elisabeth Moss (Zoey Bartlet i ”Vita huset”). I den auktoritära staten Gilead förslavas kvinnor för att bära avkommor åt ledarna.

Hur kom regimen till makten? Ungefär som Hitler, därefter befäst med totalitära metoder. En motsvarande dystopi i svensk miljö skulle kunna dramatiseras så här:

”Sverige har ett främlingsfientligt parti med nazistiskt förflutet som blir största parti i riksdagsvalet. Ett parti med uttalad nazistisk ideologi kommer in i Riksdagen efter att ha fått registrera sig som parti och kunnat sprida sitt förenklade hat i Almedalen, på bokmässor och gator och torg.

Journalister som granskar dem dödas och misshandlas. Politiker som debatterar det fria ordet hotas. Nazister skrämmer medborgare med våldsaktioner, spränger brevlådor vid flyktingboenden, begår terrordåd på skola och knivdödar mörkhyade.

Medborgarna slutar prenumerera på tidningar, ser allt mindre på nyhetssändningar. De flesta får sina nyheter i filterbubblor på sociala medier där likasinnade sprider information som bekräftar varandras fördomar, rädslor och uppfattningar. Forskare ställs emot förnekare. Alla fakta är alternativfakta.

Det största partiet tar statsministerposten. Med intensiv propaganda utmålas ett krigshot via det numera skattefinansierade och bantade public service. Statsministern och sex ledamöter i Utrikesnämnden beslutar att Krigsdelegationen ska ersätta Riksdagen.

Och … action!”

Läskigt? Spännande? Realistiskt?

Det finns stöd i grundlagarna för att motverka nazism som går under yttrandefrihetsflagg, men det prövas inte. Partier som motarbetar ”den frihetligt demokratiska grundordningen” är förbjudna i tysk grundlag. I Sverige är de välkomna.

Vi bör tala mer om detta. Relativismen är en ängslig moder för totalitärt styre.

Krigsdelegationens arbete regleras i regeringsformen och i riksdagsordningen.

Den finns också på riktigt.

Mikael Lindström är oppositionsråd (S) Värmdö

Spara

Spara

Debattartikel/Krönika
Debattartikel/Krönika

Aktuellt i Politiken publicerar debattartiklar och krönikor om politik. I dessa artiklar är åsikterna i texterna skribenternas egna. Kontakta oss på [email protected] för mer info. Textlängd är 3 500 tecken inklusive blanksteg.

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Aktuellt i Politiken – Socialdemokraternas nyhetstidning – Sveavägen 68, 111 34 Stockholm