Barnmorskans situation uppmärksammas i dag

Foto: Ulf Huett

Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

Kvinnor, barn och hälsa. Områden som tyvärr ofta får bristande uppmärksamhet i vården. I dag, 5 maj, är det internationella barnmorskedagen, en dag som man runt om i världen firar just yrket som barnmorska.

Följ i sociala medier #minyrkesdag #IDM2017 #internationellabarnmorskedagen

Lis Munk är barnmorska och ombudsman på Vårdförbundet där hon är professionsansvarig för barnmorskeyrket nationellt. Hon driver även barnmorskebloggen.

Foto: Ulf Huett
Hur är situationen för svenska barnmorskor idag?

– Man känner sig väldigt pressad av det vi kallar samvetsfrihet. Det är en stor påfrestning. Men samtidigt är det yrke som ger extrem tillfredsställelse. Det är små mirakel som man får vara delaktig i, säger Lis Munk.

Hur ser det ut i övriga världen?

– En utmaning är teknologin. Att man kan förlösa kvinnor med kejsarsnitt är jättebra och har verkligen räddat människoliv. Men tyvärr får fler och fler kejsarsnitt. Det känns som att det hänger ihop med om man har en förlossningsvård där barnmorskor är ansvariga eller där läkare är det. Om läkare är ansvariga är snittfrekvensen mycket högre. Så här ser det ut i länder nära oss; Tyskland, Spanien, Italien, Östeuropa. Där finns mycket att arbeta med när det gäller kvinnohälsa.

Varför är det så?

– Att vara med en kvinna under förlossningen kräver mycket tålamod. Det kräver att man kan vara i det här rummet där allt i princip är normalt och hela tiden känna av om det här fortfarande är normalt eller om något måste göras. Det är detta barnmorskor kan, de kan vara kvar i det här rummet och de har tålamodet. Om man inte har det tålamodet, ja då är det mycket lättare att göra ett snitt.

Och hur ser barnmorskors situation ut globalt?

– Där är det tillgången till vård som är problemet; att det finns en barnmorska som kan hjälpa dig, om du har särskilda behov att du kan få specialistvård.

– Generellt bra arbetsvillkor, bra arbetsmiljö, schyst lön. Men också sätt man kan få det på och då talar vi mycket om one to one-care som bland annat handlar om kontinuerlig närvaro. Och så ser det inte ut i Sverige i dag, säger Lis Munk.

 

Spara

Spara

Maria Persson
Maria Persson

Journalist

E-post: [email protected] Telefon: 070-616 98 69

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Aktuellt i Politiken – Socialdemokraternas nyhetstidning – Sveavägen 68, 111 34 Stockholm