Experttips för ombudsmän

Har du svårt att hänga med när det botaniseras mellan tolv snarlika yrkanden eller någon tar strid om rad 17 i riktlinjerna samtidigt som redaktionsutskottets nya formulering på avsnittet som debatterades i förrgår läses upp? Lugn, det har SVT också. Därför är Anders Bergérus expertkommentator i SVTs bevakning av kongressen.

På mellankongressen i Västerås 2015 var Abbe, som han kallas, bisittare i SVTs maratonsändning. Och så även i Göteborg 2017.

Likheterna med tv-sportens experter finns där, när Anders Bergérus förklarar hur kontrapropositionsvoteringen skakar fram huvudförslagen som ska ställas mot varandra i det slutliga avgörandet.

– Jag gjorde en jämförelse med fotbollscuper att man först går till kvartsfinal och sedan till semifinal och slutligen till final.  Då blir det begripligt för en som inte har varit på en kongress.

Så om du hör någon säga att min motion åkte ut i kvarten med 200–150 så är det Bergérus som satt tonen.

Bergérus är i dag facklig-politisk ombudsman på LO, och har gått den långa vägen inom partiet via SSU. Då lär man sig kongresspråket, trixen, fallgroparna och spelet i kulisserna.

– Jag har hållit på med det här i 30 år, säger Anders Bergérus som påpekar att det är viktigt att ha en kongressräv bakom örat även för ombuden om de vill få igenom sina krav i Göteborg.

Hur förbereder du dig?

– Jag ska läsa igenom handlingarna, att-satser och utlåtanden. Men jag ska inte recensera politiska beslut utan förklara varför de tas. Lite folkbildning om att så här går det till.

Det är inte slå lätt att tränga in i ett kongressmaterial för gemene man. Vad är nytt i allt det här?

– Nej, det är inte säkert att jag heller tar alla frågor på volley.
– Relationen mellan motioner och utlåtanden och riktlinjerna kan vara svårt för den oinvigde. Om en arbetarekommun har skrivit en motion som börjar i asfaltering och osökt går över i sociala frågor, så behandlas de i olika block så att man inte bifaller något som man sedan snarlikt avslår i ett annat block.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]”Många tror att Stefan Löfven och partistyrelsen har rösträtt under kongressen”. [/blockquote]

Proceduren när ett dussin förslag ska justeras och voteras är svår att hänga med i och kan kännas onödigt omständlig. Men det handlar om demokrati och om beslutens legitimitet, påpekar Bergérus.

– Frågan kom upp vid förra kongressen, att är det här inte lite tråkigt? Jo, det är tråkigt. Men det ligger i kongressens natur. Även om man åker därifrån och som ombud har förlorat i en fråga som man laddat för i ett år och övertygat delegationen om dess förträfflighet, så ska man känna att det gått schyst till.

Relationen mellan föredragande och ombud är en annan vanlig fråga. Att det är partistyrelse och dess utsedda föredragande som ”förhandlar” med kongressombuden, men att det inte är Stefan Löfven som sitter och röstar fram partiets linje.

– Många tror att Stefan Löfven och partistyrelsen har rösträtt under kongressen.

Överhuvudtaget är det faktum att Stefan Löfven åker till Göteborg som partiordförande och inte som statsminister en helt avgörande distinktion.

Även om allt kongressen beslutar direkt recenseras i alla medier utifrån hur väl det stämmer överens med den nuvarande koalitionsregeringens senaste förslag, så handlar kongressen om det socialdemokratiska partiets linje inför nästa val 2018.

Spara

Spara