Sydafrika – i praktiken

Foto: privat

Sex personer sitter och ler

Under sin praktik hos International Federation of Worker´s Education Associations (IFWEA) i Kapstaden fick Tajma Sisic jobba med ett par av deras projekt. Konkret kunde det handla om att planera utbildningar, delta i workshops och hålla föreläsningar. Foto: privat

– En insikt jag fick med mig från praktiken är att vår organisationsstruktur inte är applicerbar i alla länder, vårt sätt behöver inte vara det enda rätta, säger Tajma Sisic om sin tid som praktikant i Sydafrika.

Våren 2017 var Tajma Sisic praktikant via Palmecentret på International Federation of Worker´s Education Associations (IFWEA) i Kapstaden. Fyra månader på plats, till det kom två veckors introduktion och två veckors avslut i Sverige.

– Jag sökte för att jag brinner för internationell solidaritet och för att jag ville testa att jobba i Palmecentrets anda. Sydafrika har också en väldigt speciell plats i mitt hjärta, säger hon.

IFWEA är en paraplyorganisation som jobbar med att göra utbildning lättillgänglig. Under praktiken fick hon jobba med ett par av deras projekt. Konkret kunde det handla om att planera utbildningar, delta i workshops och hålla föreläsningar.

[blockquote author=”” pull=”pullright”]”I Sverige är det en självklarhet att man får svar på mejl och att man hittar rätt telefonnummer. Här var synen på struktur och förberedelser lite annorlunda, men det fungerade på plats.”[/blockquote]

Fast den första tiden handlade det mest om att känna in organisationen, säger hon.

– Jag har varit aktiv i SSU sedan jag var 16 så jag är van vid den skandinaviska organisationskulturen.

Förutsättningarna är väldigt olika för en organisation som verkar i Sverige och en som verkar i Kapstaden, konstaterar hon.

– I Sverige är det en självklarhet att man får svar på mejl och att man hittar rätt telefonnummer. Här var synen på struktur och förberedelser lite annorlunda, men det fungerade på plats.

För att få tag på en person att bjuda in till ett möte kunde hon till exempel behöva börja med att söka mammans kompis eller en granne, och i nästa steg kanske hon fick tag i personens kompis innan hon slutligen nådde rätt person.

– Men fast det inte var så mycket struktur i arbetet så blev det ändå väldigt bra.

Det största av de projekt som Tajma Sisic var inblandad i handlar om att sprida studiecirkeln som metod.

– Då jobbar man med att lära ut hur studiecirklar fungerar, hur det är att vara handledare men också praktiska saker kring att starta en studiecirkel.

VILL DU VARA PRAKTIKANT?

Palmecentret söker just nu två praktikanter till vårterminen 2018. Större delen av praktikperioden kommer att vara förlagd till samarbetsorganisationer i Sarajevo, Bosnien & Hercegovina. Sista ansökningsdag är 5 november.

Läs mer på www.palmecenter.se/praktik

En utlandsresa hann hon också med, då hon fick följa med IFWEAs projektledare till Zimbabwe för att prata med medlemsorganisationer om hur de arbetade och vilken hjälp de behövde.

– Jag var också ansvarig för ett internationellt projekt som handlar om att lyssna på ungas röster. Under de fyra månader jag var där hade vi minst tre träffar i månaden och hade ett speciellt tema varje träff. Jag var med och planerade utbildningstillfällena och såg till att det fanns material och någon som höll föreläsning. Jag fick själv tala om demokrati och mänskliga rättigheter och om ”raise your voice”.

En viktig erfarenhet tycker Tajma Sisic var hur konstruktiva och raka man var, till exempel på arbetsplatsen.

– Det har jag tagit med mig. Det har lärt mig att möta situationer som man kanske inte tycker är så angenäma, till exempel om man måste berätta för en kollega att den inte har levererat ett så bra resultat.

Sex personer skrattar

– Jag fick tala om demokrati och mänskliga rättigheter och om ”raise your voice”, säger Tajma Sisic (längst till vänster i bild) om praktiken i Sydafrika. Foto: privat

Hem i bagaget fick hon också mycket uppskattning för jobbet, och den glädje hon mött hos människor trots att de lever med stora utmaningar.

– Jag har växt oerhört mycket och värderar saker annorlunda. Jag fick ju jobba med personer som lever under svåra socioekonomiska omständigheter och det innebär att man får en helt ny bild av vad som är viktigt att oroa sig över i världen. Inte för att jag inte visste det innan, men det blir annorlunda när man lever där.

Till nästa omgång praktikanter ger hon rådet att inte bara vara praktikant utan att ta del av samhället så mycket som de bara kan.

– Träffa så mycket människor som möjligt, försök lära dig så mycket som möjligt, njut av allting, ät mycket mat, ställ massor av frågor… Det visar ju att man uppskattar landet man är i och att man är nyfiken och det uppskattar ofta lokalbefolkningen.

Ett annat råd är att inte ta det för hårt om inte alla arbetsuppgifter löses med glans och allting inte går som du hade önskat.

– Och kanske också att inte ha för höga förväntningar utan ta det som det kommer. Det gör det lättare att integreras. Var medveten om att allt kanske inte blir så suveränt och att man kanske får hemlängtan. Ha en positiv inställning utan att vara över-förväntansfull.

Läs mer på www.palmecenter.se/praktik

[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”TAJMA SISIC” tab_id=”1503045946484-0c125930-802f”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara