NYHET: Kommunen på slätten är super

Lilla Vara syns. Stationshuset mitt i kommunen är så blått det kan vara och 2003 stod ett nytt konserthus klart. Nu har man blivit årets superkommun för landsbygdskommuner.

Igår kväll delades priser ut på Stora Samhällsgalan 2017. Första plats i kategorin superkommun landsbygd knep Vara kommun på Västgötaslätten. AiP ringde upp Fredrik Nelander (S), kommunstyrelsens ordförande i Vara där han styr med C, MP och V.

Hej Fredrik. Det var upptaget först när jag ringde.

– Ja, i dag är man poppis, säger Fredrik Nelander glatt från en tågperrong någonstans i Sverige.

Klassisk sportfråga: hur känns det här då?

– Det känns jättebra! Vi var stolta över att vara en av tre som åkt upp och sedan känns det ännu bättre att vinna.

Varför vann ni?

– Det är många faktorer. Först och främst är det ett gediget arbete. Det är många i politiken, många tjänstemän och mycket personal som ska ha stort tack för det här. Det är ett långsiktigt arbete. Men jag tänker på både konserthuset och vårt stationshus (som är illblått, reds. anm.). Det bygger på en god ekonomi, positiv nettoinflyttning, bostadsbyggande.

Vad är det bästa med Vara som kommun?

– Entreprenörskapet och engagemanget.

Vad står ni inför för utmaningar?

– Som i alla landsbygdskommuner: urbaniseringen. Bostäder och kommunikation är a och o. Frågor vi ständigt jobbar med. Utbyggt bredband har vi och det är viktigt.

I valet 2014 ökade Socialdemokraterna i Vara från 31,8 till 35 procent och fick två nya mandat. På valaffischerna poserade Fredrik Nelander med en yxa och rubriken ”Alltid på hugget”.

Fotnot: Dagens Samhälle anordnar Stora Samhällsgalan och i juryn sitter förutom Dagens Samhälles chefredaktör och vd också Jonas Nygren (S), Karin Pilsäter (L), Kristina Axén-Olin (M) och Maria Larsson (KD).

Spara

Spara

Maria Persson

Maria Persson

JournalistAktuellt i Politiken
E-post: maria.persson@aipmedia.se
Telefon: 070-616 98 69
Maria Persson

Senaste artiklarna av (se alla)

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Socialdemokraternas nyhetstidning - vi belyser politik och samhälle utifrån arbetarrörelsens perspektiv.

FÖLJ OSS PÅ

Få vårt nyhetsbrev - skriv upp dig här: