M-ras stärker Löfven som regeringsbildare

Moderaternas ras i opinionen ned till 16,6 procent ändrar inte bara maktbalansen inom alliansen. Det gör att Socialdemokraterna trots kräftgång är ohotat största parti, 11,2 procentenheter större än Moderaterna. Det är viktigt för regeringsbildaren Stefan Löfven efter ett eventuellt oklart valresultat.

När Anna Kinberg Batra öppnade dörren för samarbete med SD flydde ännu fler M-väljare partiet. Chocksiffran 16,6 procent i Expressen/Demoskop förra fredagen sätter hård press på moderatledaren, ur flera aspekter.

Det är inte bara som ett underkännande av partiets strategi, nu ifrågasätts även Kinberg Batras partiledarskap och Moderaternas ledande roll inom alliansen hotas.

Socialdemokraterna får 27,8 procent i Demoskop, vilket är långt under valresultatet på 31 procent. Men de rödgröna är största block och Socialdemokraterna överlägset största parti, som en konsekvens av att Moderaterna tappar till Centerpartiet som nu får 12–14 procent i mätningarna.

Skillnaden mellan S och M är hela 11,2 procentenheter i Demoskop.

I valet 2010 fick Moderaterna 30,01 procent och utmanade på allvar Socialdemokraterna (30,66) som största parti. Hade inte S slutspurtat starkt på frågan om sjukförsäkringen hade Fredrik Reinfeldt skrivit historia som den som detroniserade S som Sveriges ledande politiska parti.

I SCBs partisympatiundersökning i december 2010 var M största parti med 32,4 procent. I februari 2011 hade M hela 36,8 i Demoskop. Anna Kinbergs Batras Demoskopsiffra mars 2017 innebär därmed alltså en halvering för Moderaterna jämfört med Fredrik Reinfeldts starkaste stund.

Centern och Annie Lööf befinner sig nu i samma situation som dåvarande FP-ledaren Lars Leijonborg gjorde 2002. Stärkt av valframgången, 13,3 procent (+8,7), övergav Leijonborg Moderaterna och försökte få till en mittenregering med FP-C-KD-MP.

Det är nu Annie Lööf som har den borgerliga vinnarstämpeln vilket undergräver Anna Kinberg Batras trovärdighet som oppositionsledare.

Det späs på ytterligare av att Lööf och Björklund underkänner Kinberg Batras strategi i regeringsfrågan och av att Sverigedemokraterna nu är större än Moderaterna.

Jämförelsen med 2002 är intressant även för att det är så långt tillbaka som skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna var mer än 10 procentenheter i ett val.

Alliansen är i dag splittrad, men överens om en sak. Det är att rösta bort Stefan Löfven som statsminister i riksdagens numera obligatoriska omröstning efter nästa val, för att få till en ny talmansrunda. I en sådan är det en stor fördel för Stefan Löfven om han leder riksdagens i särklass största parti.