Från elitfäktare till S i Vallentuna

Foto: Wikimedia commons, user Nordelch

– Det är med skräckblandad förtjusning man tar ett sådant uppdrag, men det ska bli kul, säger Jerri Bergström, tidigare elitfäktare och nu nyvald ordförande för Socialdemokraterna i Vallentuna.

Vallentunas socialdemokrater valde i helgen enhälligt Jerri Bergström till ny ordförande. Han blev politiskt aktiv så sent som 2013; även om han varit politiskt intresserad sedan ungdomen har idrottsrörelsen tidigare tagit större delen av hans fritid.

Det var förstås idrott som förde den gamle fäktaren – med tre OS i bagaget, 1984, 1988 och 1992 – in i politiken. 2013 var han ordförande i konståkningsföreningen i Vallentuna och blev förbannad över hur alliansstyret, som han såg det, körde över föreningarna. (Jerri Bergströms kvartsfinalmatch mot Arndt Schmitt i OS i Seoul 1988 kan man se på Youtube här.)

– Då kände jag att jag måste göra något. I samma veva skulle jag lämna ordförandeskapet i konståkningen, så jag ringde oppositionsrådet Jaana Tilles och sa hej, nu finns jag, vad ska jag göra, säger Jerri Bergström.

Jerri Bergström, nyvald ordförande för Socialdemokraterna i Vallentuna.

Vallentuna arbetarekommun står inför samma utmaning som resten av Föreningssverige – medlemmar.

– Vi måste erbjuda våra medlemmar ett intressant och roligare medlemskap. Formella möten är viktiga men man engagerar sig inte i vare sig idrottsföreningen eller ett politiskt parti för att sitta på möten utan man vill vara aktiv och då ska vi erbjuda aktiviteter.

Här har politiken något att lära av idrottsrörelsen, menar han; inom idrotten har man redan börjat hjälp av professionella för att sköta administration.

– Idrottsrörelsen är bättre på att fånga upp det medlemmarna vill göra. Det finns exempel i Vallentuna där några föreningar har gått ihop om gemensam kanslipersonal så att de ideella kan göra det brinner för, att lära ungdomarna hoppa eller skutta eller skjuta eller vad det är.

En tänkbar modell även för ett parti, tycker han.

– Vi har börjat diskutera med grannkommunerna om att samarbeta, att åtminstone något år före valet dela på en ombudsman. Professionalismen är viktig och jag tror att om vi ska lyckas som folkrörelse måste vi tänka så.

Spara

Spara